Een dikke smakkerd, kussen, french kissing en tongzoenen: deze woorden voor zoenen ken je vast wel. Maar wist je dat de wetenschappelijke term voor zoenen ‘philematology’ is? Dat klinkt toch een stuk minder leuk! Lees hier nog meer leuke weetjes over zoenen.

#1. Bij het zoenen komen de stofjes endorfine en oxytocine vrij, die ervoor zorgen dat we ons happy voelen en minder gestrest.  

#2. Veel kussen is goed voor je verkering. Volgens onderzoeken zouden stelletjes die veel zoenen een betere relatie hebben.

#3. Tweederde van de mensen buigt hun hoofd naar rechts als ze zoenen. Het blijkt dat de meeste mensen een voorkeur hebben voor rechts.

#4. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die veel kussen over het algemeen langer leven.

#5. In je leven breng je ongeveer twee weken lang zoenend door. Wow!

#6. Niet in alle culturen is het de gewoonte om elkaar te kussen. Europese wereldreizigers introduceerden het toen ze de wereld ontdekten. In veel culturen wrijven mensen hun neuzen tegen elkaar en ruiken ze aan elkaars wangen.

#7. Heb je je altijd al afgevraagd waarom de bruid en bruidegom elkaar eigenlijk zoenen tijdens de ceremonie? Het zoenen zou staan voor het huwelijkscontract dat je dan ondertekent.

#8. De langste geregistreerde kus ooit duurde 58 uur, 35 minuten en 58 seconden. Wow!

#9. Niet alleen mensen zoenen met elkaar, ook koeien, eekhoorns en zelfs slakken doen het! Alleen de kussen van een chimpansee lijken op een menselijke kus. De zoensessies van andere dieren lijken meer op likken of het gezicht aanraken.

#10. Als twee mensen zoenen wisselen ze tussen de 10 miljoen en 1 biljoen bacteriën uit. Ieuw!

#11. Je kunt tot wel 5 calorieën verbranden in een paar seconden door te tongzoenen. Dus als je nog even doorgaat, kun je de sportschool skippen!

#12. Zoenen maakt je ook gezonder! Een studie wees uit dat kussen je immuunsysteem verbetert. Als het dus weer winter wordt, zoen dan zoveel mogelijk om geen verkoudheid te pakken te krijgen.

#13. Bij een snelle kus gebruik je maar 2 spieren, maar tijdens het tongzoenen zijn alle 34 spieren in je gezicht in beweging. 

Lees ook: 10 tekenen dat je goed bent in zoenen