We love Frozen. Wist je dat er een Frozen Sing-A-Long in de bioscoop draait? Lekker met je BFF’s uit volle borst meezingen met Let It Go… superfun! Denk jij de film van binnen en van buiten te kennen? Check dan snel deze feitjes!

1. Woef! 
Om rendier Sven zo realistisch mogelijk te maken, haalden de filmmakers een echt rendier naar de Walt Disney Animation Studios om zijn gedrag te observeren. Deze techniek werd ook gebruikt in Bambi, waarvoor de filmmakers een konijn en twee reeën observeerden. Helaas deed het rendier niet zoveel, waardoor Sven veel te saai zou worden. Daarom besloot producer John Lasseter zijn hond Frankie mee te nemen naar de studio en werd Svens gedrag gebaseerd op dat van Frankie. 

2. 1, 2, 3…
Als Anna Elsa’s ijskasteel in gaat, zegt ze tegen Olaf: ‘Geef ons een minuutje’, waarna Olaf begint te tellen. Guess what? Precies een minuut later komt Olaf het kasteel binnen!

3. Het gezonken schip
Er zijn meerdere theorieën over de dood van Elsa en Anna’s ouders door de schipbreuk in Denemarken. Sommige mensen geloven dat ze onderweg waren naar Duitsland voor het feest voor Rapunzels terugkomst. Anderen denken dat het schip eigenlijk het gezonken schip is uit De Kleine Zeemeermin, want die film speelt zich af in Denemarken. Hoe goed is Disney in het verweven van verhaallijnen?!

4. Schurk
In het beginstadium van de film was Elsa de schurk. Maar hoe meer de scriptschrijvers en filmmakers zich in haar personage verdiepten, hoe meer ze doorkregen dat Elsa niet slecht is, maar gewoon onbegrepen. Daarom besloten ze haar ‘lot’ te veranderen en Hans de schurk te maken. 

5. Sing-a-long
Anna is het enige Disneypersonage ever dat een duet zingt met de slechterik. 

6. Bijzondere uitspraken
In de aftiteling staat een supergrappige disclaimer waarin staat dat The Walt Disney Company niet verantwoordelijk is voor de uitspraken en adviezen van Kristoff. Hij zegt in de film namelijk dat alle mannen hun eigen neuspulkjes eten, haha!

7. Make room for the queen
Elsa is de allereerste Disneyprinses die in de film tot koningin wordt gekroond.

8. Duurt lang…
Er werkten zeshonderd mensen mee aan Frozen en het duurde 2,5 jaar om de film te maken. Dat is meer dan drie miljoen uur! De scène, waarin Elsa het balkon van haar ijskasteel op loopt, kostte de meeste tijd. Ze zijn in totaal 132 uur (dus meer dan vijf dagen!) bezig geweest met die scène. 

7. De sneeuwkoningin
Frozen is gebaseerd op het sprookje De Sneeuwkoningin van Hans Christian Andersen, de schrijver van bekende sprookjes als De Kleine Zeemeermin en De Prinses Op De Erwt. Disney had in de jaren veertig van de vorige eeuw al plannen om De Sneeuwkoningin te verfilmen, maar telkens werden de ideeën op de lange baan geschoven. Tot aan 2011 dan, toen Frozen werd bedacht. Frozen zou eerst zelfs The Snowqueen heten! 

8. Naamsbekendheid
Het sprookje De Sneeuwkoningin is trouwens niet de enige link tussen Hans Christian Andersen en Frozen. De namen van Hans, Kristoff, Anna en Sven zijn namelijk gebaseerd op de naam van de schrijver. Zeg de vier namen van de personages maar een snel achter elkaar. Lijkt op Hans Christian Andersen, hè?

9. Volwassen
Elsa is met haar 21 jaar de oudste en enige volwassen Disneyprinses! Ter vergelijking: Sneeuwwitje is 14, Assepoester is 19 en Ariel is 16 jaar. 

10. Surprise
Disney heeft meerdere ‘Easter Eggs’ (verborgen boodschappen) in Frozen verstopt. Zo ligt er een Mickey Mouse knuffeltje in de boekenkast in Wandering Oaken’s Trading Post, waar Anna Kristoff ontmoet. En als de poorten opengaan tijdens het liedje For The First Time In Forever, zie je Rapunzel en Flynn uit de film Rapunzel lopen.

11. Roaaar
Het sneeuwmonster dat Elsa maakt om Anna, Kristoff, Sven en Olaf weg te jagen, heet Marshmallow! In eerste instantie zag dit monster er niet uit als een eng ijsbeest, maar als een enorme sneeuwpop die door Olaf ‘kleine broer’ werd genoemd. 

12. Good hair day
Een mens heeft gemiddeld 100.000 haren op zijn hoofd. Elsa heeft er 420.000! Dat is veel meer dan het gemiddelde animatiefiguur. Zo heeft Rapunzel met enorme bos haar maar 27.000 haren.

13. Ka-ching
Frozen is nummer vijf op de lijst van films die wereldwijd het meeste geld opbrachten. De film heeft al meer dan 1,2 miljard dollar opgebracht en is daarmee de succesvolste animatiefilm aller tijden!

Lees ook: DIY – Disney-figuren tekenen