Afscheiding: iedere girl heeft het, en het is soms best wel eens irritant. Afscheiding is de vloeistof die je lichaam maakt om je vagina vochtig en schoon te houden. Maar hoeveel is nu normaal? En welke kleur moet het zijn? Lees verder om al je vragen over afscheiding beantwoord te krijgen!

1. Hoeveel afscheiding is normaal?
Dit is best een lastige vraag om te beantwoorden, omdat je niet echt kunt meten hoeveel je verliest en het bij elke girl anders is. Houd het gewoon een beetje in de gaten. Als je afscheiding opeens enorm toeneemt dan is het slim om eventjes naar de dokter te gaan.

2. Vinden jongens afscheiding een afknapper?
Afscheiding hebben is heel normaal, net zoals dat jongens soms voorvocht verliezen tijdens seks. De meeste jongens hebben echt geen problemen met afscheiding, ze merken het waarschijnlijk niet eens als jullie in the heat of the moment zijn. Enne, mocht hij er wel een probleem van maken, dan is hij gewoon niet de juiste guy voor je.

3. Hoe kun je van vlekken in je ondergoed afkomen?
Een van de ergste dingen van afscheiding zijn de vlekken die soms niet uit je ondergoed gaan, hoe vaak je het ook wast. Het beste is om je ondergoed meteen in de was te doen, en het niet te lang rond te laten slingeren.

4. Kun je met inlegkruisjes je afscheiding opvangen?
Inlegkruisjes zijn heel erg fijn omdat ze zo dun en klein zijn, en omdat je ondergoed dan niet vies wordt. Het is niet erg om er af en toe eentje te dragen, maar niet continu. Inlegkruisjes zijn gemaakt van synthetisch materiaal, wat ervoor zorgt dat je vagina niet meer kan ademen en juist gaat broeien. Gebruik het alleen op dagen dat je echt niet zonder kunt.

5. Hoe weet je of je afscheiding normaal is?
Er zijn een heleboel verschillende soorten afscheiding. Het kan lastig zijn om te weten wanneer het nu normaal is. Als je lichtgele, witte of doorzichtige afscheiding hebt met een niet al te sterke geur, dan is het gewoon normaal en hoef je je geen zorgen te maken.

6. Waar komt de geur vandaan?
De geurtjes daar beneden zijn nu niet echt de lekkerste, maar het is echt heel erg normaal. Er gebeurt een hoop in je vagina, en daar hoort een licht geurtje bij. Als de geur opeens sterker en onaangenaam wordt, dan kan het door een vaginale schimmelinfectie of een ontsteking komen.

7. Hoe kom je van de geur af?
Zorg ervoor dat je elke dag je vagina wast met water. Gebruik alleen water en geen zeep, je vagina houdt zich zelf schoon. Draag zoveel mogelijk katoenen ondergoed zodat je vagina kan ademen, en drink heel veel water. Een geurtje is echt supernormaal, je bent zo goed als zeker de enige die het ruikt.

8. Is het normaal om na seks meer afscheiding te hebben?
Afscheiding na seks is vaak anders dan normale afscheiding. Je hebt contact gehad met een andere persoon en daardoor kan je pH-waarde anders zijn, wat weer extra afscheiding veroorzaakt, omdat je vagina zichzelf reinigt

9. Is het erg als je geen last hebt van afscheiding?
Afscheiding krijg je pas vanaf de puberteit, omdat dan je hormoonhuishouding verandert. De afscheiding, ook wel witte vloed genaamd, komt van cellen van de vaginawand. Net als alle andere lichaamscellen, worden de vagina cellen regelmatig vernieuwd. De afgestorven cellen komen, samen met bacteriΓ«n die ervoor zorgen dat de zuurgraad in je vagina op peil blijft, naar buiten. Soms heb je meerdere dagen achter elkaar afscheiding, en dan weer een paar dagen niet.

10. Krijg je echt meer afscheiding voordat je ongesteld wordt?
Je kunt voor, na en tijdens je ongesteldheid wat meer last hebben van afscheiding. Tijdens je ongesteldheid zijn je hormonen anders en dat veroorzaakt een verandering in je afscheiding.

11. Kun je de geur veranderen door bepaalde dingen te eten?
Ze zeggen dat door het eten van ananas je vagina anders gaat ruiken, maar artsen zijn daar nog niet over uit. Er is nog geen bewijs voor.

12. Is het normaal om tijdens het sporten last van afscheiding te krijgen?
Als je het gevoel hebt dat je tijdens het sporten meer last hebt van afscheiding, ben je niet de enige. Veel meiden hebben er tijdens het bewegen meer last van. En hoe actiever je bent, hoe meer het ruikt.

13. Wanneer moet je nu naar de dokter?
Als je afscheiding van kleur of geur verandert, je veel jeuk krijgt, pijn in je onderbuik of een branderig gevoel bij het plassen en je herkent één van deze klachten, dan is het slim om even naar de huisarts te gaan. Je zou een vaginale schimmelinfectie kunnen hebben, maar don’t worry, de meeste vrouwen krijgen een keer te maken met een schimmelinfectie. Met een zalf, tablet of capsule van de dokter is dit snel verholpen. Als je onveilige seks hebt gehad, is het sowieso slim om naar de dokter te gaan. Je zou dan een SOA kunnen hebben.

Lees ook: Alles over down-under