Op vakantie voel je je vaak mooier, leuker en vrijer. Niet zo raar, want met een lekker zonnetje en tropische temperaturen zit iedereen beter in z’n vel. En als je op je vakantie-adres ook nog eens head over heels verliefd wordt op een leuke lokale boy, kan je holiday natuurlijk niet meer stuk. Maar pas op; een stomende zomerliefde is natuurlijk superleuk, zolang je er voor zorgt dat je geen vervelende ‘souvenirs’ mee naar huis neemt! Want een soa is allesbehalve leuk…

#1. Say what?
Misschien heb je wel eens van een soa gehoord, maar weet je ook wat er precies mee bedoeld wordt? De afkorting staat voor een 'seksueel overdraagbare aandoening'. Dit is een infectie die je, vaak ongemerkt, tijdens onbeschermde seks kunt oplopen. De meest voorkomende soa's worden veroorzaakt door een bacterie of een virus, maar een derde boosdoener kan een parasiet zijn. Het ligt er aan door welke je besmet wordt, maar bij elke veroorzaker 'horen' verschillende soa's. Daarom is het erg belangrijk dat, zodra je er achterkomt dat je een soa hebt, er onderzocht wordt welke je precies hebt opgelopen. Zo kan de dokter direct bepalen welke medicijnen hij of zij het beste aan jou kan voorschrijven.

#2. Wees voorbereid
De zomer is nog maar net begonnen, maar waarschijnlijk ben jij al druk bezig met de voorbereidingen van je vakantie. De grote vraag is, wat neem je allemaal mee voor die één of twee weken dat je weg bent? Simpel, een heleboel leuke outfits en accessoires natuurlijk! Yep, net als elke girl sleep jij hoogstwaarschijnlijk een overvolle koffer achter je aan, maar  – even tussen ons – heb je ook gedacht aan een aantal andere belangrijke dingen? Wat dacht je bijvoorbeeld van condooms? Hmmhmm, je leest het goed, we hebben het over een voorbehoedsmiddel. Want hoewel je misschien helemaal niks van plan bent, weet je natuurlijk nooit wat er allemaal kan gebeuren. En dus is het handig als je in ieder geval iets bij de hand hebt voor het geval dat…

Lees ook: 5 veel gestelde vragen over schaamlippen

#3. Het doemscenario
Is het de hitte? Zijn het zijn onweerstaanbaar mooie ogen? Of ben je gewoon helemaal in lu-lu-love? Grote kans dat het er allemaal mee te maken heeft, want voordat je het weet lig je te rollebollen met je kersverse zomerliefde. Met de zonsondergang op de achtergrond zoenen jullie romantisch op een afgelegen strandje, jij streelt hem lief over zijn rug en zijn handen kriebelen over jouw benen. Hoe langer het duurt, hoe meer je je verliest in het moment. Van het één komt het ander en haastig zoek je naar het condoom dat je eerder in je tas hebt gepropt. Je kunt hem niet zo snel vinden en als je lover zegt dat het ook zonder kan en dat je erop kunt vertrouwen dat-ie geen enge ziektes heeft, denk je: ach, waarom ook niet… ALARM! Hier gaat het dus mis! Want terwijl jij denkt dat één keertje zonder niet zo veel kwaad kan, kom je er eenmaal thuis achter dat je het beter niet had kunnen doen. Helaas is het dan al te laat, een bezoekje bij de dokter bevestigt waar je al een beetje bang voor was: je hebt een soa! 

#4. Doe de symptomentest
Natuurlijk zorg jij er als verstandige chick voor dat je nooit het risico loopt een soa te krijgen, maar wat als je onverhoopt toch onveilig hebt gevreeën? Dan bestaat er een kans dat je een soa hebt opgelopen. Twijfel je? Bij sommige soa's vertoon je soms weinig of geen duidelijke symptomen, maar bij de meeste gevallen zijn er wel een aantal algemene symptomen.  Doe de mini soa-symptonentest maar eens. Beantwoord alle vragen zo eerlijk mogelijk. 

1.    Heb je last van meer afscheiding dan normaal? ja/nee
2.    Heb je tijdens het plassen last van een branderig gevoel, irritatie of pijn? ja/nee
3.    Heb je opeens wratjes of zweertjes in of rondom je vagina? ja/nee
4.    Heb je jeuk aan je schaamlippen? ja/nee
5.    Heb je vaak pijn tijdens het vrijen? ja/nee
6.    Heb je pijn in je onderbuik? ja/nee

Heb jij bij één van de zes vragen 'ja' geantwoord? Dan is aan te raden om een afspraak bij de dokter te maken. Raak niet meteen in paniek, het kan heel goed zijn dat je helemaal geen soa hebt, maar als je het niet laat onderzoeken, weet je het ook niet!

Lees ook: 7 veel gestelde vragen over zijn penis