Twintig verschillende uitgaansoutfits, vijftien paar schoenen en een beautycase vol feestmake-up. Jij bent er klaar voor, tot je ontdekt dat je BFF alleen een tas heeft met… boeken. Uhh… hello?! Waar zijn haar party-attributen eigenlijk? Yep, een vakantie met friends kun je maar beter goed voorbereiden. Hebben jij en je vriendin het bijvoorbeeld al eens gehad over…

… jullie verwachtingen?
Thuis gaan jullie gemiddeld één keer per maand uit, maar eenmaal in het bruisende Alanya gaan jullie helemaal los, toch? Dat is in ieder geval wel wat jij van plan bent. Maar hoe zit het eigenlijk met je reisgenoot? Het is belangrijk om dat vooraf met elkaar te bespreken. Als jullie namelijk niet op één lijn zitten, heb je grote kans dat dat op vakantie tot veel ergernissen leidt. Blijken jij en je BFF inderdaad niet helemaal op één lijn te zitten? Probeer je dan wat relaxter op te stellen. Op vakantie leer je elkaar vaak pas echt goed kennen, dus zet je beste beentje voor en doe ook dingen die jij misschien wat minder leuk vindt. Als je BFF hetzelfde voor jou over heeft, wordt het vast een geslaagde tijd!
Tip: probeer je verwachtingen niet te hoog te stellen, want dan kan het altijd meevallen.

… jullie budget?
Twee heerlijke koude cola's op het strand, een smakelijke salade als lunch en een appetijtelijke pasta als avondeten. Als je op vakantie bent, leef je vaak een stuk luxer dan thuis. Dat is natuurlijk ook waarvoor je hebt gespaard, maar hoeveel zijn jullie eigenlijk van plan om uit te geven? Om irritaties te voorkomen, kan het een goed idee zijn om hier alvast wat afspraken over te maken. Vind jij het oké om elke avond wat duurder te eten, omdat je vriendin dat heel graag wil? Of bespaar je liever wat van je zakgeld door alleen 'thuis' te eten?
Tip: maak een 'boodschappenpotje' waar jullie allebei evenveel geld in stoppen. Hier kunnen jullie dan alles van betalen wat jullie samen doen. Houd zelf ook nog wat geld apart voor dingen die je zelf wilt kopen, want zo raken jullie niet in de war.

… plotselinge pechgevallen?
Heb je alles zo goed mogelijk voorbereid en gepland, gebeurt er op vakantie datgene waar je juist niet op had gerekend: je handtas wordt gestolen. Aaaaah… en nu? Stress zorgt vaak voor ruzie en dat is wel laatste waar jij en je BFF op vakantie op zitten te wachten. Neem dus nooit kostbare bezittingen mee als jij erop uit gaat, maar berg ze goed op in bijvoorbeeld een kluis in je hotel of appartement. Maak ook een kopie van je paspoort voor de zekerheid en zorg voor een goede reisverzekering voor het geval er toch iets gebeurt. Wordt er toch helaas iets gestolen? Doe dan direct aangifte bij de lokale politie en neem contact op met je reisverzekering. Probeer verder jullie vakantie niet te laten verpesten, want hoewel het logisch is dat jullie flink balen, kunnen jullie er achteraf toch niks meer aan doen. Maak er dus gewoon het beste van en laat je verzekering de rest opknappen.
Tip: word jij of je vriendin ziek op vakantie? Schakel dan altijd de hulp van je reisleiding in, want hij of zij kan jullie helpen met het vinden van een dokter en andere zaken.

Lees ook: 6 dingen om te doen in de eerste week van de zomervakantie

… vakantieliefdes?
Al een paar avonden kan je BFF haar ogen niet afhouden van die ene leuke barman in jullie nieuwe favoriete discotheek aan de Spaanse Costa Brava. Na wat heen en weer geflirt, raken ze op een avond dan eindelijk aan de praat en voordat je het weet, ben je opeens je vriendin kwijt.
Het klinkt misschien kinderachtig, maar als jij en je vriendin op vakantie gaan, kan het goed zijn om een paar duidelijke afspraken over boys met elkaar te maken. Omdat jullie naar een vreemd land gaan waar jullie waarschijnlijk verder niemand kennen, is het niet fijn als jullie elkaar kwijtraken. Spreek dus thuis al af dat jullie altijd bij elkaar in de buurt zullen blijven. Natuurlijk betekent dit niet meteen dat jij als een soort bodyguard steeds op een paar meter afstand van je vriendin moet blijven als ze met een leuke boy aan het zoenen is, maar houd elkaar in de gaten en ga nooit zomaar met iemand weg.
Tip: probeer elkaar een beetje vrij te laten en gun je BFF die leuke zomerromance met de plaatselijke Pedro of Tarkan. 

Lees ook: De 6 gekste hotels ter wereld