De week voor je ongesteld moet worden, ben je super cranky. Mensen kunnen maar beter bij je uit de buurt blijven, want jij ontploft minimaal eens per drie minuten. Herkenbaar? Dan heb je misschien last van PMS. We zetten vier veel gestelde vragen voor je op een rijtje.

#1. Ik lees wel eens iets over PMS, maar wat is het eigenlijk?

PMS staat voor premenstrueel syndroom, ofwel: klachten waar je last van hebt in de week voordat je ongesteld wordt. Dat kunnen lichamelijke dingen zijn, zoals pijnlijke borsten en een opgezwollen buik, maar het kan ook zijn dat je je niet helemaal lekker in je vel voelt. Je huilt sneller of wordt juist heel snel, heel kwaad.

#2. Hoe wordt PMS veroorzaakt?

Dat is nog niet bekend. De meeste artsen denken dat het komt doordat de verhouding tussen verschillende hormonen verandert gedurende de maand, maar dat is nog niet bewezen.

Lees ook: 7 veel gestelde vragen over borsten

#3. Heeft elke girl er last van?

Zegt je bestie dat zij er echt helemaal niets van merkt als ze ongesteld moet worden? Dan kan het zomaar zijn dat ze daar gelijk in heeft. Sommige girls merken superveel van PMS, andere hebben er helemaal geen last van. Als jij er serieuze klachten van krijgt, is het altijd verstandig om even langs de huisarts te gaan.

#4. Kan ik er iets tegen doen?

Ja en nee. Voor de meeste meiden is PMS iets vervelends dat er β€˜gewoon’ bij hoort. Dan helpt het vaak al om even relaxed een serietje te kijken en niet te dicht bij anderen op hun lip te zitten. Is het bij jou erger? Dan kun je altijd naar de huisarts gaan voor de pil. Die helpt bij veel meiden goed tegen dit soort klachten.

Lees ook: 9 veel gestelde vragen over ongesteldheid