Sommige boeken zijn zo geweldig, die moet je gewoon gelezen hebben. Maar ja, welke zijn dat? Met deze tips kom je wel een eindje!

#1. Divergentserie, Veronica Roth
Wat als alle mensen verdeeld zouden zijn over vijf partijen? In het Chicago van de toekomst is dat het geval. Op hun zestiende moeten alle bewoners kiezen voor een factie. Tot de schrik van haar familie gaat Beatrice voor de wrede Dauntless-partij. En dan ontdekt ze een complot tegen de regering… Superspannende serie!

#2. Lord of the flies, William Golding
Een vliegtuig vol jongens stort neer op een onbewoond eiland. De buitenwereld valt niet meer te bereiken, dus de jongens moeten het zelf maar uitzoeken. Als je nu denkt dat het een gezellig verhaal oplevert vol kampvuren en vriendschappen, vergis je je flink. In plaats daarvan barst een flinke strijd om de macht los. Dit boek vind je waarschijnlijk op de afdeling voor volwassenen, maar het is goed te doen én je leraar Engels gaat sowieso impressed zijn.

#3. Brief voor de koning, Tonke Dragt
Geen goede fantasy in Nederland? Dan ken je het werk van Tonke Dragt nog niet. In dit verhaal maakt Tiuri een spannende reis om een brief te bezorgen bij de koning. Het is bedoeld voor een jongere doelgroep dan bijvoorbeeld The Hungergames, maar daarom niet minder goed. Echt een boek dat je gelezen moet hebben!

Lees ook: 5 boeken over loverboys

#4. De groene bloem, Floortje Zwigtman
Voor girls die van geschiedenisverhalen houden en die niet bang zijn voor dikke boeken, is De Groene Bloem-trilogie van Floortje Zwigtman een echte aanrader. Adrian is zestien als hij ontdekt dat hij homo is. Niet zo handig in het negentiende-eeuwse Engeland, waar dat streng verboden is. Zal hij de liefde vinden?

#5. Maze runner-serie, James Dashner
Misschien heb je de films al gezien, maar de Maze runner-boekenserie is ook zeker een aanrader. Op een dag wordt Thomas wakker in een doolhof vol griezelige bewakers. Zal het hem lukken om te ontsnappen?

Lees ook: 7 must-reads