eerste bh boobies bh fabels ongelijke borsten cupmaat AA

5 dingen die je moet weten om de juiste bh te kiezen

Push-up, met beugel, voorgevormd of juist T-shirtstyle… Er zijn heel wat keuzes als je een bh wilt kopen. En dan moet je ook nog eens de juiste maat zien te vinden. Nee, bra shopping has never been easy. Weet jij wat je nodig hebt?

Push-up, met beugel, voorgevormd of juist T-shirtstyle… Er zijn heel wat keuzes als je een bh wilt kopen. En dan moet je ook nog de juiste maat zien te vinden. Nee, bra shopping has never been easy. Weet jij wat je nodig hebt?

#1. Verschillende bh’s voor verschillende momenten

Borsten bestaan uit drie onderdelen: een borstspier, vetweefsel en melkgangen, die bij je tepel uitkomen. Als je zwanger bent zorgen die gangen ervoor dat er melk uitkomt. Elke maand bereiden je borsten zich voor op een zwangerschap, waardoor de melkklieren zich vermenigvuldigen en ontwikkelen. Ze voelen in die periode ook wat harder en soms zelfs groter aan, maar alles verdwijnt vanzelf weer na je menstruatie. Het kan dus zijn dat een beha de ene helft van de maand prima past, maar de andere weken ineens niet meer lekker zit. Als jij dat probleem ook hebt, is het goed om een paar verschillende bh’s af te wisselen.

#2. Ongelijke borsten

Niet alleen per week kan de omvang van je borsten verschillen, ook onderling is er vaak verschil. Bijna alle meiden hebben ongelijke borsten. Er wordt zelfs beweerd dat de linker altijd groter is dan de rechter, maar dit is bij lang niet iedereen het geval. Heb je heel erg ongelijke borsten? Troost je dan met de gedachte dat dit bijna altijd vanzelf weer wegtrekt. Tot die tijd koop je het beste een bh die past bij je grootste borst. In de andere cup stop je een vullinkje, waardoor het verschil tussen je borsten bijna niet meer te zien is.

#3. Opmeten

70A, 85B… Snap jij die bh-maten nooit? Je bent niet de enige, maar liefst 70 procent van de Nederlandse vrouwen draagt een verkeerde maat bh! Daarom is het altijd handig om de hulp van een verkoopster vragen, om zeker te weten dat je de juiste maat neemt. Deze vrouwen zien tientallen borsten per dag en je hoeft echt nergens bang voor te zijn! Maar je kunt ze ook zelf opmeten.

#4. DIY

Meet jij toch liever zelf? Dan is het belangrijk dat je let op de onderwijdte en bovenwijdte. Je onderwijdte meet je door het meetlint net onder je borsten te houden. Zorg dat hij op je rug op dezelfde hoogte zit als aan de voorkant. Het aantal centimeters dat je afleest is al een deel van je bh-maat. Staat er bijvoorbeeld 71, dan heb je als omvangsmaat 70.

Vervolgens meet je je bovenwijdte door het meetlint op het volste deel van je borsten te leggen. Meestal loopt het meetlint dan dus over je tepels heen. Zorg ook hier weer dat het lint op je rug op dezelfde hoogte zit als aan de voorkant. Hier komt bijvoorbeeld 85 uit. Je cupmaat bereken je door je onderwijdte van je bovenwijdte af te trekken. Het verschil daar tussen bepaalt je cupmaat. 85-71 is 14, wat betekent dat je cupmaat B hebt. De cups zijn als volgt:

10-11 cm: AA
12-13 cm: A
14-15 cm: B
16-17 cm: C
18-19 cm: D
20-21 cm: DD of E
22-23 cm: F
24-25 cm: G

Twijfel je nog steeds, dan kun je op www.bhmaat.nl je gegevens invullen, waarna je cupmaat berekend wordt.

#5. De juiste soort

Je cupmaat is het meest essentiële deel van het passen van bh’s, maar er is meer waar je rekening mee moet houden. Er zijn namelijk ontzettend veel soorten bh’s. Heb je grote borsten, zoals cup C of D, dan vind je het waarschijnlijk fijner om cups met een beugel te nemen. Deze geven je borsten meer steun dan degenen die alleen van een stukje stof gemaakt zijn. Heb je kleine borsten, dan wil je misschien een push-up bh om ze wat groter te laten lijken. Neem de tijd om meerdere soorten te passen en dan ontdek je vanzelf wat je het prettigst vindt om te dragen.

Beeld: 123RF

Lees ook: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Weet jij welke bh bij jou past?

Gerelateerde artikelen