De pil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel voor meisjes, maar wist je dat je jongenssmaak kan veranderen als je de pil slikt? Lees snel verder voor meer dingen die moet weten over de pil!

#1. 99,7% effectief
De pil is voor 99,7% effectief, maarrrrrr… dan moet je hem wel op de juiste manier slikken! Dat houdt in dat je de pil elke dag op dezelfde tijd neemt. Mocht je dat toch een keer vergeten, kun je tot 12 uur later alsnog een pil nemen. Je volgende pil slik je dan weer op het normale tijdstip, ook als dat betekent dat je die dag twee pillen slikt. Ben je de pil vaker achter elkaar vergeten? Dan kan het zijn dat je die maand niet meer beschermd bent tegen een zwangerschap. Kijk daarvoor in de bijsluiter en gebruik bij twijfel altijd een condoom.

#2. Beschermt niet tegen soa’s
De pil mag dan supereffectief zijn om een zwangerschap te voorkomen, tegen soa’s doet hij he-le-maal niets. Hebben jij en je lover geen soa-test gedaan? Gebruik dan altijd een condoom.

#3. Roken en de pil gaan slecht samen
Rook jij en slik je de pil? Dat is niet zo handig, want die combinatie verhoogt het risico op problemen met je hart- en bloedvaten flink. De allerbeste oplossing voor dit probleem is natuurlijk stoppen met roken. Als dat niet lukt, is het belangrijk dat je met je huisarts overlegt welke pil bij jou als roker past én dat je de bijsluiter goed leest.

Lees ook: Jongens en hun beste vriend

#4. Kan bijwerkingen hebben
Net als ieder ander middel kan de pil bijwerkingen hebben. Zo kunnen je borsten gespannen aanvoelen, kun je hoofdpijn hebben en kom je soms een beetje aan. De meeste van deze bijwerkingen trekken na een paar maanden vanzelf weg, maar sommige meiden blijven last houden van de pil. Door de hormonen voelen zij zich eerder depri dan eerst en hebben ze minder zin in seks. Denk jij dat je hier ook last van hebt? Overleg dan met je huisarts over een ander voorbehoedsmiddel.

#5. Kan je jongenssmaak veranderen
Volgens wetenschappers kan de pil zelfs veranderen op wie je verliefd wordt! Normaal heb je tijdens je cyclus een paar dagen een eisprong. Op die dagen zou je macho-mannen aantrekkelijker vinden dan jongensachtige boys. Omdat je met de pil geen eisprong hebt, zouden meiden die aan de pil zijn minder vaak vallen voor een macho boy. Ben jij aan de pil en heb je een jongensachtig vriendje? Dan weet je nu dus hoe het komt.  

Lees ook: 15 vragen over de eerste keer