Ugh… je bent ongesteld. Misschien gebruik je dan al wel een tampon, maar je hebt vast de handleiding die daarbij zit niet gelezen. Check snel deze dingen die bijna elke girl wel een keer verkeerd doet tijdens het gebruiken van een tampon.

#1. Je wast je handen alleen na het inbrengen
Het is heel goed dat je je handen wast, maar het is handiger om dat ook voor het inbrengen te doen. Anders breng je de bacteriΓ«n van je handen in je vagina en dat is niet zo fris…

#2. Je brengt de tampon niet ver genoeg in
Voel je de tampon een tijdje na het inbrengen nog steeds zitten? Grote kans dat je hem niet ver genoeg hebt geschoven. Dat weet je zeker als je nog een randje van de tampon buiten je vagina voelt zitten. Als je een tampon goed hebt ingebracht, voel je namelijk niets.

#3. Je gebruikt een tampon tegen afscheiding
Rond je eisprong kun je meer last hebben van afscheiding. Bij sommige girls kan dit zelfs zo veel zijn dat ze een tampon gebruiken om het op te vangen. Toch is het beter om dit niet te doen. Als je te vaak een tampon draagt, kan de natuurlijke zuurbalans in je vagina verstoord worden en dat kan dan weer vervelende infecties opleveren, die je liever niet hebt.

#4. Je gebruikt tampons met een gescheurde verpakking
Tampons zitten niet voor niets apart verpakt. De verpakking beschermt ze tegen bacteriΓ«n. Wanneer je een tampon uit een gescheurde verpakking gebruikt, kan het zijn dat je die bacteriΓ«n in je vagina krijgt.

#5 Je laat de tampon zitten
Het belangrijkste bij het gebruiken van tampons is dat je ze regelmatig verwisselt. Als je ze langer dan acht uur inhoudt, is er namelijk een (kleine) kans dat je de tamponziekte oploopt. Die ziekte kan zelfs je organen beschadigen, dus zorg ervoor dat je ‘m genoeg verschoont!

Beeld: iStock

Lees ook: