Wist jij al dat meiden vaker sorry zeggen dan jongens? Ja, echt waar! We voelen ons al snel schuldig, bijvoorbeeld als we nee tegen iemand zeggen… maar waarom eigenlijk? Over de volgende vijf dingen voel jij je waarschijnlijk ook wel eens schuldig, terwijl dat helemaal niet nodig is.

#1 Nee zeggen
Of je nou nee zegt tegen een vriendin of tegen een jongen: er is niks mis mee. Als jij iets niet wilt, dan kun je dat gewoon zeggen. De persoon die wat aan je heeft gevraagd, is er misschien niet zo blij mee, maar who cares? Good for you dat je je grenzen aangeeft! Je hoeft je niet gemeen te voelen, want dat is het absoluut niet.

#2 Een fout maken
Je had een vriendin iets belangrijks beloofd… maar je bent het helemaal vergeten. Je hebt al duizend keer sorry tegen haar gezegd, maar toch blijft het door je hoofd spoken. Fouten maken is hartstikke menselijk en je hoeft je dus niet schuldig te voelen als je een keer een fout maakt. Dat soort dingen gebeuren nou eenmaal en daar kun je niks aan veranderen.

Lees ook: 10 tips om eerlijk te zijn zonder gemeen over te komen

#3 Opkomen voor jezelf
Maakt iemand je belachelijk of gebeurt er iets anders naars? Kom voor jezelf op! Als je iets niet fijn vindt, dan moet je dat gewoon zeggen. Misschien bedoelt diegene het helemaal niet gemeen, maar het is toch slim om aan te geven dat je het niet zo chill vindt wat er is gebeurd. Als je het aangeeft, dan kan die persoon er rekening mee houden zodat het niet nog een keer gebeurt.

#4 Doen wat je blij maakt
Je hoeft je nooit schuldig te voelen om iets wat jou gelukkig maakt. Als het gevaarlijk voor je gezondheid is, dan is het natuurlijk een ander verhaal, maar in alle andere gevallen: negeer al het commentaar! Als jij enorm blij wordt van gamen in plaats van shoppen, dan is daar absoluut niks mis mee.

#5 Een afspraakje afzeggen
Soms heb je het een week gigantisch druk en verlang je naar een dagje voor jezelf…maar nope: jij hebt allemaal plannen die je eigenlijk niet af wilt zeggen. Ondanks dat het niet leuk is om plannen af te zeggen, heb je het soms wel nodig. En joh, die afspraak? Die plan je gewoon een andere keer in, wanneer je wel genoeg tijd hebt.