bloed bij vagina wassen feit fabel vingeren seks vaginisme steken uit vagina schaamlippen geen clitoris vagina last van afscheiding schimmelinfectie

5 dingen waarvan je niet wist dat ze goed zijn voor je vagina

Je weet dat je er een hebt en hopelijk ook dat er bloed uitkomt als je ongesteld bent, maar waarschijnlijk weet je verder niet zo veel over je vagina. En dat terwijl dit lichaamsdeel nou juist zo picky is op zijn verzorging… Weten of jij het goed doet? Lees maar mee!

Je weet dat je er een hebt en hopelijk ook dat er bloed uitkomt als je ongesteld bent, maar waarschijnlijk weet je verder niet zo veel over je vagina. En dat terwijl dit lichaamsdeel nou juist zo picky is op zijn verzorging… Weten of jij het goed doet? Lees maar mee!

#1. Katoenen ondergoed dragen

Kleding en je vagina zijn eigenlijk niet zo’n goede combi. Zeker synthetisch ondergoed zorgt ervoor dat je vagina ‘afgesloten’ wordt en je makkelijker een schimmelinfectie krijgt. Kies daarom liever voor katoenen ondergoed, waarin je zo min mogelijk maandverband of inlegkruisjes draagt (natuurlijk wel als je gierend ongesteld bent, hè?). Vind je het prettig om onder je pyjama geen ondergoed te dragen? Voor je vagina is dat een topidee!

#2. Wassen zonder zeep

In de puberteit kan het best even wennen zijn dat er ineens afscheiding en bloed uit je vagina komen. Misschien krijg je de neiging om ‘m daarom extra goed te wassen, met extra veel zeep of douchegel, maar dat is nou net niet handig. De zeep en douchegel verstoren namelijk de balans in je vagina, die daardoor kan gaan jeuken, stinken of extra afscheiding kan produceren. Zit je niet op te wachten, maar gelukkig overkomt dit je allemaal niet als jij je vajayjay met alleen water wast. Pfoeh!

#3. Yoghurt eten

Ontbijten is altijd een goed idee en al helemaal als je het met een kommetje yoghurt doet. Dat bevat namelijk bacteriën die supergoed zijn voor down-under. Nice!

#4. Van voor naar achteren vegen

Zei jouw moeder toen je een kleuter was ook altijd dat je vooraan moest beginnen met je billen afvegen? Dan had ze hartstikke gelijk. Als je van achteren naar voren veegt, veeg je bacteriën in je vagina. Niet chill.

#5. Een condoom gebruiken

Soa’s zijn niet echt toppertjes als het gaat om de staat van je vagina. Vaak veranderen ze je afscheiding van structuur en geur (iehl!). Bovendien brengen ze ook voor de rest van je lichaam behoorlijk wat problemen mee. Gebruik daarom altijd een condoom, ook als je de pil slikt. Willen je lover en jij echt liever alleen met de pil verder? Zorg er dan voor dat jullie allebei een SOA-test doen, zodat je vagina happy and healthy blijft.

Beeld: 123RF

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wist jij dit al?

Gerelateerde artikelen