It’s summer! En dat betekent dat jij superveel tijd hebt om moneys te verdienen. Maar ja, dan moet je wel eerst even een bijbaan vinden… Gelukkig wordt dat met deze tips een stuk makkelijker.

#1. Neem de tijd om te zoeken
Je zit rustig op de bank en ineens belt iemand op die de perfecte baan voor je heeft. Helaas zo werkt het meestal niet. Voor een leuke bijbaan zul je echt wat meer moeite moeten doen. Maak een rondje stad en kijk in etalages of winkels nog personeel zoeken, schrijf je in bij het uitzendbureau of kijk op www.vriendengevraagd.nl Op die laatste website vind je veel vacatures bij jou in de buurt, waar je met je besties kunt solliciteren. Oh, en je kunt gaan werken bij Dylan Haegens. Nice!

#2. Be brave
Oké, je hebt een vacature gevonden, maar wat dan? Soms kun je online een sollicitatieformulier invullen, maar vaak zul je net iets meer lef moeten tonen. Het werkt vaak goed om zelf een winkel of een bedrijf binnen te stappen om te vragen wat ze precies van je willen. Scary! Bedenk van tevoren wat je wilt weten en leer je praatje desnoods uit je hoofd. Oh, en je bestie mag natuurlijk ook gewoon mee.

#3. Bereid je goed voor
Yes! Je hebt een sollicitatiegesprek gescoord. Misschien voelt het alsof de buit nu binnen is, maar of course moet je je nog wel even voorbereiden. Online vind je superveel lijstjes met vragen die gesteld kunnen worden. Je kunt in elk geval verwachten dat ze vragen waarom je juist bij dit bedrijf wilt werken (en nee, ‘het interesseert me niet waar ik werk, ik wil geld verdienen’, is niet het goede antwoord) en wat je sterke en zwakke kanten zijn. Bedenk een antwoord op die vragen én lees de website van het bedrijf grondig door. Dan sta je in elk geval niet met je mond vol tanden.

Lees ook: 10 tips om langer met je geld te doen

#4. Create your own job
Kun je helemaal geen leuke vacatures vinden? Dan kun je natuurlijk altijd proberen om zelf iets te bedenken waarmee je geld kunt verdienen. Een supergoed lopend vlogkanaal bijvoorbeeld, of een webshop vol zelfgemaakte stuff. Hartstikke leuk, maar bedenk wel dat je met dit soort ‘baantjes’ voorlopig niet superveel geld gaat verdienen. Als je op vakantie wilt, kun je dus toch maar gaan aardbeien plukken. #keuzeskeuzes

#5. Gebruik je friends
Heeft jouw friend een awesome job in de ijswinkel? En wil jij daar eigenlijk ook wel werken? Tell her! Dikke kans dat jij al een seintje krijgt voor ze echt mensen gaan zoeken. 

Lees ook: 6 leuke bijbaantjes die jij sowieso mag doen