Je kan haar bijna niet gemist hebben deze week: Essena O’Neill. Deze 18-jarige Instagram-ster had 500.000 volgers en verdiende soms wel 2000 Australische dollar per foto. Tot ze er deze week mee besloot te stoppen. Waarom? Social media is volgens haar hartstikke nep en maakte haar heel ongelukkig. Sindsdien roept ze meiden op om een weekje te stoppen met Instagram, Snapchat en Twitter. Stoer plan! Wij zetten 5 redenen om mee te doen voor je op een rijtje.

#1. Real life activiteiten zijn leuker
Je BFF weet natuurlijk van minuut tot minuut wat jij aan het doen bent, want jullie appen, instagrammen, twitteren en snapchatten de hele dag. Maarre… hoe vaak ga jij even snel bij haar langs? Precies. Omdat jullie de hele tijd met elkaar ‘praten’ via social media, zie je elkaar veel minder vaak in het echt dan zou kunnen. Haal haar daarom over om allebei jullie phones aan de kant te leggen, want in real life hebben jullie het natuurlijk het allergezelligst!

#2. Je wordt zelfverzekerder
Heb je als je op social media kijkt altijd het gevoel dat anderen mooier op de foto staan dan jij? Of dat ze veel vettere dingen doen dan jij? Je bent niet de enige. Op social media showen mensen graag hun beste kant. Of zoals Essena het zegt: ‘het kostte me 100 pogingen om een foto te maken waarop mijn buik er goed uitzag. Ik had een dag bijna niet gegeten én ik heb tegen mijn zusje geschreeuwd dat ze door moest gaan met foto’s maken.’ Bij een andere foto schrijft ze dat ze eindeloos filters heeft gebruikt om er zo mooi mogelijk op te staan.

Hartstikke nep dus, die ‘spontane foto’s’, maar dat zie je niet als je haar volgt op Instagram. Dan ben je misschien zelfs wel een beetje jaloers op haar en vind je het jammer dat jouw leven niet zo glamorous is… Een weekje stoppen zorgt ervoor dat je alleen maar echte mensen ziet en dat is hartstikke goed voor je zelfvertrouwen.

#3. Je hebt niet meer de hele tijd het gevoel dat je van alles mist
Een filmpje van een kat op een stofzuiger, een nieuwe hashtag of een leuke winactie: soms lijkt het alsof heel social media maar over één ding praat. En dan moet jij ook even checken waar het over gaat of course. Of toch niet? Eigenlijk is dat ene filmpje natuurlijk helemaal niet zo heel belangrijk, dus als je stopt met social media houd je ineens superveel tijd over. En no worries: echt belangrijke dingen vertellen mensen je in real life ook wel.

Lees ook: GIRLZ-report – Naakt op Instagram

#4. Het maakt je creatief
Als je dan toch stopt met het eindeloos checken van je profielen, kun je de overgebleven tijd mooi vullen met een nieuwe offline hobby. Heb je eindelijk de tijd om al die DIY’s te knutselen.

#5. Je zet nooit meer per ongeluk de verkeerde foto online
Die ene foto waarop je superscheel keek en die eigenlijk alleen was bedoeld voor je BFF, maar toch per ongeluk op Instagram terechtkwam… Oeps! Elke girl heeft wel een post waar ze achteraf spijt van heeft. Het is een wat heftige oplossing, maar al die gênante situaties kun je voorkomen door helemaal niet meer op social media te gaan.

Lees ook: 10 tips om positief te denken