Het is zondag en je kunt lekker relaxen vandaag. Maar opeens schiet je te binnen dat je morgen weer les hebt van die ene docent. Hè bah! Als je niet zo goed met je leraar kunt opschieten, is dat echt geen fijn gevoel. En dan heb je waarschijnlijk gelijk een stuk minder zin in school. Lees verder voor tips die je kunnen helpen als je niet zo goed met je leraar overweg kunt.

Kom voor jezelf op
Als je een slecht cijfer hebt gekregen omdat de leraar je niet mag, terwijl je keihard je best hebt gedaan, dan is dat niet oké. Ga met je leraar praten en leg rustig uit waarom je een beter cijfer zou moeten krijgen. Vraag ook om uitleg van hem/haar.

Be the best version of you
Geef die crazy leraar geen kans om boos op je te worden of om een hekel aan je te hebben. Als je al niet zo’n goede band hebt met je docent, is het slim om goed je best te doen zodat het niet erger wordt. Wees stil in de les, zorg dat je je werk af hebt en doe wat er van je gevraagd wordt. Zo is de kans groter dat het tussen jou en je leraar al snel beter zal gaan.

Niet roddelen
Het is superverleidelijk om alles wat je dwarszit over die ene leraar er even uit te gooien tegen je vriendinnen of op Twitter/Facebook. Maar praat er niet met iedereen over, de kans is groot dat het dan de hele school doorgaat. Je leraar zal het niet zo leuk vinden als hij/zij hoort of leest dat je over hem/haar hebt geroddeld.

Betrek je ouders erbij
Als je het gevoel hebt dat de situatie écht oneerlijk is en dat het uit de hand loopt, ga dan naar je ouders. Vertel wat er aan de hand is, maar wees ook eerlijk. Als jij iets hebt gedaan wat je leraar niet zo leuk vond, moet je dat gewoon zeggen. Het is lastig voor je ouders om voor je op te komen als ze het hele verhaal niet kennen. Je ouders kunnen dan een keertje met je leraar gaan praten.

Vraag hulp van hogerop
Als niets werkt, wat je ook probeert, dan is het tijd om iemand anders van school bij te halen. Vraag bijvoorbeeld een gesprek aan met het afdelingshoofd of met een vertrouwenspersoon, en vertel wat je dwars zit. Het maakt niet uit dat je leraar boos wordt als je dit doet. Het is gewoon niet oké als het niet lekker tussen jullie loopt, omdat de leraar je bijvoorbeeld niet mag.

Lees ook: Heeft jouw school rare regels?