De laatste tijd horen we op de redactie weer vaker van oplichters die meiden mailen of bellen. Ze zeggen dan bijvoorbeeld dat je een prijs hebt gewonnen, maar eigenlijk willen ze achter je paspoortgegevens of rekeningnummer komen. Supernaar! Daarom hier vijf tips om creeps te herkennen.

#1. Check of het verhaal logisch is
Stel, je wordt opgebeld met de mededeling dat je een meet and greet met je grote idool hebt gewonnen. Dan ben je of course superblij, maar het is toch handig om even door te vragen. Van welke organisatie komt deze prijs? En hoe komen ze bij jou terecht? Om iets te winnen, moet je bijvoorbeeld altijd meedoen aan een actie. Geeft iemand jou zomaar iets cadeau dat too good to be true lijkt, dan klopt er waarschijnlijk iets niet.

#2. Vraag of je terug mag bellen
Iemand die zich voordoet als, bijvoorbeeld, GIRLZ, zal er niet blij mee zijn dat jij terug wilt bellen. Wanneer jij namelijk het nummer van de redactie belt, kom je er snel genoeg achter dat er deze maand helemaal geen meet and greets worden weggegeven. Het is dan wel belangrijk dat je zélf het nummer van de redactie opzoekt, als je gewoon terugbelt naar het nummer in je telefoon krijg je –uiteraard –  weer dezelfde oplichter aan de lijn.

Lees ook: 8 tips om een catfish te herkennen

#3. Geef nooit je paspoortgegevens of rekeningnummer
De kans dat iemand jouw paspoortgegevens of rekeningnummer nodig heeft, is heel klein. Voor een prijs als een meet and greet is dit sowieso niet nodig. Als iemand om deze gegevens vraagt, moeten dus alle alarmbellen afgaan. Vraag in zo’n geval altijd door en zeg dat je later terugbelt.

#4. Check de afzender
Nope, GIRLZ mailt niet vanaf @girls.nl (met een –s) en de meeste andere bedrijven weten ook echt wel hoe ze hun bedrijfsnaam spellen. Check dus altijd of je te maken hebt met een betrouwbaar e-mailadres en klik zeker geen verdachte linkjes open. Voor je het weet, heb je een virus.

#5. Laat je ouders meekijken
Hiep hoi, je hebt iets gewonnen. En dan blijkt dat je een heleboel gegevens moet aanleveren. Dat is het moment om je lieftallige paps of mams de hoorn over te laten nemen. Zij weten welke gegevens je wel en niet mag geven.

Lees ook: GIRLZ Talk – Internet-bedreiging