Oh joy, je bent ongesteld. Hartstikke fijn, precies op de dag dat jij zou gaan zwemmen met je crush. NOT! Gelukkig bestaan er tampons, maar hoe breng je die eigenlijk in? En hoe weet je dan zeker dat-ie goed zit? Je checkt het hier!

#1. Kies de juiste maat
Mini, medium, groot, super of zelfs super plus: tampons zijn er in allerlei maten. Vind je het lastig om te beslissen welke tampon het geschiktst is voor jou? Kies dan de kleinste maat. Daarmee gaat het inbrengen het makkelijkst. Bij een grote tampon heb je bovendien het risico dat-ie niet ‘vol’ genoeg raakt en dat zorgt ervoor dat het uithalen nodeloos pijnlijk is.

#2. Check het touwtje
Meestal zitten de touwtjes van de tampons hartstikke stevig vast, maar je zult zien dat jij net die ene hebt waarbij dat niet het geval is. Trek daarom altijd even aan het touwtje voor je de tampon inbrengt.

#3. Zet je voet op de wc-bril
Je hebt de juiste maat tampon gekozen en je weet zeker dat het touwtje vastzit. Dan wordt het tijd voor het echte werk: het inbrengen van de tampon. Als je het een paar keer hebt gedaan, kun je dat waarschijnlijk gewoon terwijl je op het toilet zit. De eerste keer is het wel handig om er even goed voor te gaan staan. Haal de tampon uit de wikkel, zet je voet op de wc-bril en schuif de tampon met twee vingers naar binnen.

Lees ook: 10 manieren om je ongesteldheid leuk te maken

#4. Duw je tampon diep genoeg
Voel je de tampon nog zitten nadat je ‘m hebt ingebracht? Dan zit-ie waarschijnlijk niet diep genoeg, want je hoort niet te voelen dat je een tampon inhebt. Je moet je tampon zo ver mogelijk omhoog schuiven, waarbij je vagina een klein bochtje naar je rug maakt. Met je been op de wc-bril heb je daarvoor in principe de goede houding. Lukt het toch niet? Dan kun je ook proberen om je tampon in te brengen terwijl je op je rug op bed ligt. Een tampon met inbrenghuls wil ook wel eens helpen.

#5. Try again
Voel je de tampon toch nog steeds zitten? Trek dan aan het touwtje, zodat hij een stukje naar onderen schuift. Met je vingers kun je dan proberen om hem opnieuw omhoog te schuiven, zodat-ie helemaal comfy voelt.

Lees ook:

Beeld 123RF