Bah, binnenkort weer naar school! Maar waarom zeuren als je er ook een leuke tijd van kunt maken? Check deze vijf tips om het komende schooljaar net zo leuk te maken als de zomervakantie! Nou ja… bijna dan 😉

#1: maak leren leuk
Als je al helemaal gek wordt van het idee dat je de hele avond uit je tekstboek moet lezen, is het misschien tijd om andere methodes te proberen. Schrijf bijvoorbeeld een liedje met de jaartallen die je voor geschiedenis moet kennen. Of leg je BFF, broer of zus het één en ander uit over een onderwerp dat je moet leren. Als je het aan anderen kunt uitleggen, heb je de stof goed in je hoofd.

#2: ga iets leuks doen
Het is natuurlijk belangrijk om te studeren, maar het is ook goed om soms andere dingen te doen. Ga bijvoorbeeld op een sport, leer een instrument te bespelen of lees een boek. Een beetje afstand van school zal je stress wegnemen en je gefocust houden als je wel moet opletten, in de les bijvoorbeeld.

#3: negeer de drama
Jouw BFF belt huilend op, omdat een vriendin van jullie over haar roddelt. Natuurlijk wil jij je er meteen middenin gooien en lekker terugroddelen, maar dat is misschien niet zo verstandig. Je wordt daar zelf supermoe van en het is totaal onnodig. Wees een goede vriendin, maar weet dat je ook wel eens nee kunt zeggen.

#4: haal het meest uit jouw schooljaar
Maak gebruik van wat school jou te bieden heeft. Schrijf bijvoorbeeld voor de schoolkrant of doe mee met de schoolmusical. Zo ontmoet je weer nieuwe mensen ontmoeten en leer je nieuwe dingen. Win-winsituatie!

#5: vraag hulp
Om hulp vragen is niet altijd makkelijk, maar wel heel handig om te doen. Loop je een beetje achter, of vind je een bepaald vak heel moeilijk? Vraag om begeleiding. Dit kan je leraar of mentor zijn, maar natuurlijk ook één van je ouders, je broer of een vriend die verstand heeft van dit vak. Dit zorgt voor een hoop minder stress en gedoe aan het eind van het jaar.