Zelf ga je met heel veel plezier naar school, maar die ene klasgenoot… die heeft het minder fijn bij jullie. Verstopte tassen, gemene opmerkingen en misschien zelfs geweld: nog steeds worden heel veel kinderen gepest. Wil jij daar iets tegen doen, maar weet je niet goed wat? Check deze tips!

#1. Doe niet mee

Het klinkt logisch, maar als een pester een harde grap maakt tegen zijn slachtoffer, lach je misschien toch mee. Geintje moet kunnen, toch? Nee. Niet als je elke dag superveel van deze β€˜geintjes’ hoort, die je zelf al lang niet leuk meer vindt. Door te stoppen met lachen, laat je de pester zien dat jij dit gedrag helemaal niet cool vindt. En dat is belangrijk, want veel pesters pesten om populair te worden en te blijven.

#2. Steun het slachtoffer

Je hoeft niet meteen besties te worden, maar je kunt iemand die gepest wordt, wel steunen. Vraag hem of haar bij jouw groepje als er samengewerkt moet worden, groet op de gang of maak een praatje. Dat zorgt ervoor dat het slachtoffer zich minder alleen voelt.

#3. Zeg tegen de pesters dat ze moeten stoppen

Heb je het gevoel dat je de pesters wel aankunt? Zeg dan eens tegen ze dat ze moeten kappen. Misschien schrikken ze en stoppen ze (een tijdje) met hun gedrag. Bang dat je zelf ook gepest wordt als je dit doet? Check dan tip 5.

#4. Bewaar bewijs

Pesten gebeurt niet alleen in real life, maar gaat vaak online verder. Merk je dat iemand op social media voor gek wordt gezet? Maak dan een screenshot. Als je dan hulp zoekt, kun je meteen laten zien wat er gebeurt.

#5. Schakel hulp in

Misschien wil het slachtoffer absoluut niet dat je gaat praten met leraren of hulpverleners, maar meestal stopt pesten niet zomaar en heb je daar echt hulp van een volwassene bij nodig. De meeste scholen hebben een vertrouwenspersoon met wie je over dit soort zaken kunt praten. Samen met het slachtoffer kunnen jullie dan bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Beeld: 123RF

Lees ook: