Model worden, als eerste vrouw naar de maan of gewoon een tien voor je volgende proefwerk Duits: elke girl heeft wel iets wat ze echt heel graag wil. Maar hoe zorg je ervoor dat deze dromen ook echt uitkomen? Door deze 5 tips te checken, of course!

#1. Formuleer duidelijk wat je wilt
Voor de beste resultaten moet je wens zo helder mogelijk zijn. Denk dus goed na over wat je precies wilt en – nog belangrijker – binnen hoeveel tijd het moet gebeuren. Zo geef je voor jezelf aan wanneer en wat voor resultaat je verwacht. Wil je bijvoorbeeld alle onvoldoendes op je rapport wegwerken? Zeg dan: ‘ik wil binnen drie maanden voor elk vak een voldoende staan’. 

#2. Spreek je wens hardop uit of schrijf hem op
Een doel is natuurlijk fijn, maar dat goede voornemen ben je ook zo weer vergeten. Schrijf het daarom op of zeg het hardop. Zo maak je er een echt concreet doel van, waar je al je energie en vertrouwen in wilt stoppen. Zodra je wens een feit wordt, is er bovendien geen ruimte meer voor twijfels en dat is precies de bedoeling!

#3. Zie het resultaat voor je
Zodra je je wens uitspreekt, is het handig om het resultaat direct voor je te zien, zoals bij de wens van voldoendes op je rapport. Aangezien je dit als wens hebt, weet je uit ervaring hoe die lage cijfers je rapport er zo verdrietig uit laten zien, maar probeer in je hoofd die drietjes en viertjes eens te veranderen in zevens en achten. Zie vervolgens een mooie cijferlijst voor je en voel het gelukkige gevoel dat je zult hebben als je zo’n goed rapport over een tijdje in handen hebt. 

Lees ook: 7 apps die je huiswerk makkelijker maken

#4. Wees positief
Natuurlijk zijn er allerlei dingen die jou van je doel kunnen weerhouden. De stof kan ontzettend moeilijk zijn of je kunt het ineens heel druk krijgen met een hobby, waardoor het studeren er toch weer bij inschiet. Het is heel verleidelijk om je daardoor te laten afleiden en te denken ‘dit lukt me toch niet’, maar daar schiet je niet zo veel mee op. Probeer te denken dat het je wél gaat lukken en je zult zien dat je in een lekker positieve flow komt.

#5. Maak tussenstappen
Van een drie naar een zeven op je rapport is een flinke stap, die misschien wel té groot is om in één keer te zetten. Formuleer daarom tussendoelen. Zeg niet: voor mijn volgende proefwerk ga ik een acht halen, als je nog nooit boven de vier bent uitgekomen, maar probeer eerst eens een vijfenhalf binnen te slepen. Zo voorkom je dat je teleurgesteld raakt en blijf je je doel nastreven.

Lees ook: 10x anti-stresstips