Je twijfelde al een tijdje of je (alleen) op boys valt en nu weet je het zeker: jij valt (ook) op meiden. Superspannend, vooral omdat je dat ook een keertje aan je omgeving moet vertellen. Wil je weten hoe je dat het beste aan kunt pakken? Wij zetten vijf tips voor je op een rijtje.

#1. Wen aan het idee
Ontdekken dat je op meiden valt, kan je wereld behoorlijk op z’n kop zetten. Al je vriendinnen kletsen over boys en ineens weet jij zeker dat je daar nooit aan mee gaat doen. Superweird! Het is helemaal niet vreemd dat jij een beetje aan dit idee moet wennen. Wil je daar al meteen over praten, doe dat dan vooral. Wil je dat niet? Ook prima. Er is niets mis mee om je gevoelens eerst voor jezelf op een rijtje te zetten voor je ze met de wereld gaat delen.

#2. Peil hoe anderen erover denken
Als je zelf een beetje snapt op wie je valt, begin je er waarschijnlijk over na te denken om het ook aan andere mensen te vertellen. Dat hoeft niet of the blue: je kunt het beste eerst voorzichtig peilen hoe ze in jouw klas of vriendengroep over homoseksualiteit denken. Vinden ze twee zoenende meiden op tv alleen maar ‘iehl’ of juist leuk?

#3. Bedenk aan wie je het wilt vertellen
Wil je niet langer voor jezelf houden dat je op girls valt? Bedenk dan eerst aan wie je dit wilt vertellen. Accepteert je moeder het zeker? Of heb je juist een superlieve BFF die jou helemaal begrijpt? Begin dan bij hen. Houd er wel rekening mee dat zoiets nooit helemaal geheim blijft: jouw bestie wil er misschien weer met háár moeder over praten en jouw moeder zal het misschien aan je vader willen vertellen. 

Vind je het eng om het gesprek te beginnen? Probeer dan aan te haken bij iets op tv, of in het nieuws. Kijk bijvoorbeeld de eerste afleveringen van Pretty Little Liars met je BFF en zeg casual: ik zou ook wel willen zoenen met een meisje. Waarschijnlijk vraagt zij dan wel wat je bedoelt en kun je haar vertellen wat je voelt. Ben je niet verliefd op je bestie? Vertel dat dan ook meteen, dan hoeft ze daar niet 'ongerust' over te zijn.

Lees ook: 7 dingen die je nog niet wist over homoseksualiteit

#4. Zoek steun bij andere meiden die op meiden vallen
Hoe lief anderen ook reageren: als zij hetero zijn, hebben ze nooit een coming-out gehad. Het kan dan fijn zijn om met meiden te praten die in dezelfde situatie zitten als jij. Op internet vind je veel fora voor jonge homoseksuelen. Kijk bijvoorbeeld eens op expreszo.nl of jongenout.nl.

#5. Het hoeft niet
Misschien wel het allerbelangrijkste: vertel het alleen als jij je er fijn bij voelt. Je hoeft echt niet in een spreekbeurt aan de hele klas te vertellen dat je op meiden valt, ook niet als iemand anders uit de groep dat al wel heeft gedaan. Jij kiest het moment en beslist aan wie je het vertelt. En als je daarmee nog een (paar) jaar wilt wachten, is dat ook prima.

Lees ook: Help! Ik vind mijn BFF leuk