Shocking nieuws een tijdje geleden: maar liefst een op de vijftien jongeren heeft last van een depressie. Nog veel meer jongeren zijn niet depressief, maar zitten ook niet lekker in hun vel. Hoor jij daar ook bij? Check dan de tips!

#1. Praat
Praten helpt. Zelfs als je denkt dat niemand in de wereld zich ooit zo ellendig heeft gevoeld als jij of als je zelf maar amper snapt waarom je je zo down voelt, helpt het om alles van je af te praten tegen je moeder, bestie of cavia. Door te praten orden je je gedachten. Zo ontdek je makkelijker wat het echte probleem is Ên wat je eraan kunt doen.

#2. Ga sporten
Als je beweegt, maak je een stofje aan waardoor je happy wordt. Waarschijnlijk heb je er he-le-maal geen zin in als je down bent, maar het helpt echt om even actief bezig te zijn. Je hoeft niet meteen aan de marathon te beginnen: een rondje lopen met de hond helpt ook.

#3. Wees lief voor jezelf
Je vindt het waarschijnlijk megairritant dat je alle leuke dingen maar stom vindt en niet echt lol hebt. Misschien word je daarom zelfs boos op jezelf. Hoe moeilijk ook: probeer dat niet te doen. Zeg tegen jezelf dat je keihard werkt om weer beter in je vel te komen, maar dat het niets geeft als het niet meteen lukt.

Lees ook: 8 dingen die je herkent als je wel eens gepest bent

#4. Neem een dagboek
Kun je even met niemand praten? Schrijf je gevoelens dan op in je dagboek. Voor girls die niet zo van schrijven houden: het mag ook een schilderij, tekening, raptekst of video worden. Zolang het een uitlaatklep voor je gevoelens is, is het goed.

#5. Zoek hulp
Lukt het je niet om zelf uit je dip te komen? Dan is het tijd om hulp in te schakelen! Op sites als gripopjedip.nl kun je chatten met hulpverleners en adressen vinden waar je hulp kunt krijgen, maar je kunt ook gewoon naar je huisarts gaan.

Lees ook: 10 lifehacks om zelfverzekerder te worden