Aseksualiteit: de laatste tijd duikt het begrip behoorlijk vaak op, maar wat is het nou precies? En hoe kom je erachter of je aseksueel bent? We zetten vijf veel gestelde vragen op een rijtje.

#1. Wat is aseksualiteit?

Simpel gezegd betekent aseksualiteit dat je geen behoefte hebt aan seks, maar hier zijn allerlei gradaties in. Sommige aseksuelen willen echt helemaal geen seks, andere vinden het wel fijn om te zoenen of te masturberen. β€˜Demiseksuelen’ vinden het op den duur soms juist fijn om seks te hebben, maar dan alleen met mensen op wie ze echt heel erg verliefd zijn.

#2. Hoe weet je of je aseksueel bent?

Als je nu in de puberteit zit, kun je dat eigenlijk nog niet helemaal zeker weten. Dat je geen zin hebt in seks, wil natuurlijk nog helemaal niet zeggen dat je daar nooit zin in gaat krijgen. Misschien kom je op je twintigste ineens de liefde van je leven tegen en wil je dan wel dolgraag seks. Het enige wat je kunt doen, is rustig afwachten. Misschien krijg je ooit behoefte aan seks, misschien ook niet. Allebei prima.

#3. Worden aseksuelen nooit verliefd?

Er zijn verschillende vormen van aseksualiteit. Sommige aseksuelen worden inderdaad nooit verliefd, maar anderen kunnen wel helemaal hoteldebotel zijn. Het verschil: zij houden het liever bij knuffelen of β€˜vriendschappelijke’ aanrakingen in plaats van seks.

#4. Zijn er veel mensen aseksueel?

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar aseksualiteit, maar wetenschappers denken dat ongeveer een op de honderd mensen aseksueel is. Er is dus best een grote kans dat je iemand kent die aseksueel is.

#5. Mijn boy-/girlfriend zegt dat hij/zij aseksueel is. Wat kan ik nu het beste doen?

Oeh, dat is lastig, zeker als jij wel graag zou willen zoenen of misschien zelfs een stapje verder zou willen gaan. Het goede nieuws is dat sommige aseksuelen een relatie hebben met mensen die wel graag seks willen, maar makkelijk is dat niet. Het is in elk geval belangrijk dat jullie veel blijven praten. Vindt hij/zij het misschien wel fijn om te zoenen of te knuffelen? En kun jij het aan om een relatie zonder seks te hebben? Die antwoorden zijn voor elk stel anders en zullen jullie samen uit moeten zoeken.

Beeld: 123RF

Lees ook: