Een orgasme krijgen of klaarkomen: er komen veel vragen over binnen, maar wat is het nou precies? We zetten vijf veel gestelde vragen voor je op een rijtje.

#1. Wat is een orgasme?

Als je met jezelf of iemand anders vrijt, word je opgewonden: je bloed gaat sneller stromen en je spieren spannen zich aan, net zolang totdat je zo opgewonden bent dat het niet heviger kan. Je lichaam zorgt dan voor een ontlading, het orgasme. Hoe dat precies voelt, is voor elke girl anders, maar de spieren in je vagina spannen en ontspannen zich in elk geval een paar keer heel snel achter elkaar.

#2. Ik vinger mezelf best vaak, maar toch krijg ik geen orgasme. Hoe komt dat?

Als je tijdens het vingeren alleen met je vingers in je vagina beweegt, is de kans inderdaad groot dat je niet klaarkomt. De meeste girls moeten daarvoor over hun clitoris wrijven. Dat is een klein bobbeltje dat bovenaan tussen je binnenste schaamlippen zit en waar wel achtduizend zenuwuiteinden samenkomen. Supergevoelig dus! Bij sommige girls is hun clitoris zelfs zo gevoelig dat ze ‘m niet zo goed direct kunnen aanraken. Dan kan het helpen om er een stukje schaamlip overheen te leggen.

#3. Ik kan mijn clitoris niet vinden. Kan het dat ik er geen heb?

Je clitoris kan een beetje verstopt liggen tussen je schaamlippen, maar de kans dat je er helemaal geen hebt, is heel klein. Als je een lijn vanaf je navel naar beneden trekt, kom je ‘m vanzelf tegen.

#4. Kun je meerdere keren na elkaar klaarkomen?

Yep, in tegenstelling tot boys kunnen girls meerdere keren na elkaar klaarkomen. Of je dat ook fijn vindt, ligt aan jezelf. Sommige girls vinden het superfijn om door te gaan, andere stoppen liever na één orgasme.

#5. Als ik masturbeer, kom ik klaar, maar met mijn lover lukt het niet. Hoe komt dat?

Jij kent je lichaam heel goed en voelt het meteen als je iets lekker vindt of niet. Jouw lover weet en voelt dat niet, waardoor het lastiger kan zijn om jou net zo’n fijn gevoel te geven als jij bij jezelf kan doen. Bovendien ben je zeker de eerste keer vaak wat gespannen, waardoor het lastig is om genoeg te ontspannen om klaar te komen. Bedenk: seks gaat niet alleen om klaarkomen en je mag best subtiel aanwijzingen geven. Leg je eigen hand bijvoorbeeld over die van je lover en ‘stuur’ zo naar wat je lekker vindt.

Beeld: Unsplash

Lees ook: