Elke girl heeft twee binnenste en twee buitenste schaamlippen, die tijdens de puberteit behoorlijk kunnen veranderen. Wij zetten de meest gestelde vragen hierover op een rijtje.

#1. Mijn kleine schaamlippen zijn groter dan mijn grote schaamlippen. Dat is toch niet normaal?
Vroeger werd er vaak gepraat over grote en kleine schaamlippen, maar dat zijn verwarrende begrippen. Je kleine (binnenste) schaamlippen zijn namelijk groter dan de buitenste. Daarom praten we tegenwoordig over binnenste en buitenste schaamlippen. En yep, het is dan dus hartstikke normaal dat de binnenste het grootst zijn.

#2. Mijn schaamlippen hebben een andere kleur dan de rest van mijn body. Hoort dat?
Het kan inderdaad dat je schaamlippen donkerder of lichter zijn dan de rest van je body. Hoef je je dus geen zorgen over te maken.

#3. Mijn schaamlippen zijn te groot. Kan ik ze laten verkleinen?
Bij sommige girls zijn hun (binnenste) schaamlippen zo groot dat ze er last van hebben. Het doet dan bijvoorbeeld pijn om te fietsen. In die gevallen kan je, als je helemaal uitgegroeid bent, een operatie vergoed krijgen waarbij ze worden verkleind. Vind je je schaamlippen gewoon niet zo mooi, maar heb je er geen last van? Troost je dan met de gedachte dat bijna alle vrouwen Γ©cht mooie schaamlippen hebben en dat ze waarschijnlijk minder op zullen vallen als je helemaal uitgegroeid bent.

Lees ook: 9 veel gestelde vragen over masturberen

#4. Hoe kan ik ze het beste wassen?
Het hele gebied rond je vagina, dus ook tussen je schaamlippen, was je het beste alleen met water. Op die manier verstoor je de zuurbalans in je vagina niet.Β 

#5. Ik wil van mijn schaamhaar af. Hoe kan ik me het beste scheren?
Op je buitenste schaamlippen groeit schaamhaar, dat je er misschien af wilt hebben. Het beste kun je daar een scheermesje en scheergel voor gebruiken. Zet een spiegel op de grond, zodat je kunt zien wat je doet, ga zitten en trek de huid van je schaamlip strak. Dat voelt de eerste paar keer misschien eng, maar je zult zien dat je het zonder wonden overleeft. πŸ˜‰

Lees ook: 7 veel gestelde vragen over borsten

Β