Heb jij wel eens gehoord van de eetstoornis anorexia? Als je last krijgt van anorexia heb je een extreme obsessie voor gewicht, lichaamsomvang en eten. Mensen met deze eetstoornis eten superweinig waardoor ze enorm veel afvallen. Lees nu 5 veel gestelde vragen over anorexia.

Hoe komt het dat sommige meisjes en jongens anorexia krijgen?
Bij iedereen kan het een andere reden hebben waarom je anorexia krijgt. Vaak komt het omdat een jongen of meisje een vertekend beeld van zichzelf heeft. Hierdoor krijg je de gedachte in je hoofd dat je te dik bent en af moet vallen. Mensen met anorexia willen vaak zo extreem afvallen, dat dit niet lukt. Hierdoor hebben ze vaak het gevoel dat ze gefaald hebben, terwijl dat helemaal niet zo is. Het resultaat daarvan: nog meer afvallen. Er wordt pas gesproken over anorexia als je enorm veel afvalt.

Mijn vriendinnetje gedraagt zich de laatste tijd superraar. Ik zie haar nooit lunchen in de pauze en ze is afgeslankt. Heeft zij anorexia?
Als je wilt weten of jezelf anorexia hebt of het bij iemand vermoedt, kun je de volgende symptomen checken. Let op: er sprake zijn van anorexia, maar dit hoeft niet. Iemand hoeft ook niet alle symptomen te hebben om anorexia te hebben.

– Je vindt jezelf dik, maar hebt wel een laag lichaamsgewicht.
– Je verliest in een korte tijd veel gewicht.
– Je verbergt voor anderen dat je niet eet. Vaak verzin je excuses om niet te hoeven eten.
– Nadat je hebt gegeten, braak je het uit. Anderen merken hier vaak niks van.
– Je sport superveel om af te vallen.
– Je gebruikt laxeermiddelen om het gegeten voedsel weer uit je lichaam te krijgen.
– Je slaapt om maaltijden te skippen.
– Je weegt jezelf supervaak.
– Je eet niet waar anderen bij zijn, bijvoorbeeld uit schaamte.
– Je raakt in paniek als je iets bent aangekomen.
– Je lichaam verzwakt en vermagert.
– Je bent continu bezig met je lichaamsgewicht.
– Je vindt het niet erg als er eten in de buurt is, maar je eet zelf niet of nauwelijks.

Herken jij meerdere symptomen bij jezelf of bij iemand anders? Dan is er vaak sprake van een eetstoornis zoals anorexia.

Lees ook: Eefje Kimmel had anorexia

En hoe kan ik haar dan helpen?Β 
Veel mensen vinden het lastig om iemand met een eetstoornis te helpen.Β  In het begin zal je hulp worden afgewezen of je krijgt stomme en vervelende reacties terug. Laat je niet afschrikken, maar vertel dat je er voor diegene bent. Probeer niet boos te reageren, door boos te reageren ontstaat er vaak ruzie. Toon juist interesse in het probleem en zoek naar de oorzaak. Daarna kun je de eerste stap zetten en zorgen dat diegene met de eetstoornis in behandeling gaat.

Ik ken iemand die anorexia heeft gehad. Ze is al zeker een halfjaar niet meer naar school gegaan. Hoe komt dat?
Anorexia is een ernstige ziekte. Je krijgt meestal last van emotionele, sociale en lichamelijk klachten. Hoeveel je hier last van hebt, ligt eraan hoe erg je ziek bent. Je bent dus langer in behandeling als je meer last hebt van de eetstoornis. Als emotioneel gevolg voelt diegene zich bijvoorbeeld depressief of raakt eigenwaarde kwijt. Bij sociale klachten kun je denken aan ruzie binnen de familie. Het kan ook zijn dat je het moeilijk vindt om met anderen samen te zijn en jezelf isoleert. Bij lichamelijke klachten kan het zelfs voorkomen dat je niet meer ongesteld wordt of problemen krijgt met je hart en bloedvaten. Het herstelproces verloopt bij iedereen anders, omdat je de emotionele, sociale en lichamelijke klachten onder controle moet hebben. De een doet daar langer over dan de ander.

Hoe wordt anorexia eigenlijk behandeld?
Anorexia kun je niet genezen met een medicijn. Als je anorexia hebt, is psychische hulp vaak nodig. Voor degene met anorexia, de familie en vrienden kan een behandeling een zwaar en emotioneel proces worden. In sommige gevallen moet iemand zelfs opgenomen worden in het ziekenhuis. De psychische hulp is nodig om achter de oorzaak van het eetprobleem te komen of achter het verkeerde zelfbeeld. Als dit probleem bekend is, kan er een goede behandeling worden gekozen door de dokter.

Lees ook: Ik wil anorexia