Die superleuke lover en jij zijn hartstikke gek op elkaar en langzaam beginnen jullie na te denken over seks. Maarre… weet jij al hoe je een condoom bij een jongen om moet doen? En hoe zit het met al die maten en smaakjes? Lees nu vijf veelgestelde vragen over condooms.

#1. Ik was laatst in de winkel en zag allemaal verschillende soorten condooms. Hoe weet je welke je moet kopen voor een jongen?
Condooms heb je in verschillende soorten en maten. Buiten normale condooms heb je  ook condooms met smaakjes, zoals aardbei en chocolade. Ook zijn er condooms die seks aangenamer kunnen maken. Dan hebben condooms bijvoorbeeld ribbeltjes. Als je advies wilt, kun je dat altijd vragen in de winkel, maar voor de eerste keer zijn ‘normale’ condooms prima. Twijfel je over de maat? Meestal past een M prima. Enne… vaak heeft een boy ook wel een condoom bij zich, maar als dit niet zo is ben jij de redder in nood!

#2. Ik ben superbang om zwanger te raken van een jongen tijdens de seks. Zijn twee condooms over elkaar dan niet veel veiliger?
Nee, twee condooms over elkaar zijn absoluut niet veiliger. Door de wrijving is de kans veel groter dat een condoom scheurt. Gebruik dus gewoon één condoom. Zorg dat je de goede maat gebruikt en het niet per ongeluk kapotmaakt. Pas dus op met lange nagels en bijt het papiertje om het condoom niet open met je tanden. Als je extra veilig seks wilt hebben kun je langs de dokter gaan en anticonceptiemiddelen zoals de pil bespreken. Je bent namelijk extra save (Double Dutch) als je seks hebt met condoom en aan de pil bent.

Lees ook: 10 dingen die je nog niet wist over condooms

#3. Ik heb een enorme allergie voor latex. Kan ik nu nooit seks hebben met condoom?
Aan mensen met een allergie voor latex wordt ook gedacht. Gelukkig zijn er rubber- en latexvrije condooms te koop. Je herkent allergie voor latex door jeuk of een rood en opgezwollen gevoel down under. In de winkel kun je vragen naar latexvrije condooms. Vind je dit te awkward? Dan kun je ook in het schap kijken naar Durex Real feeling. Deze latexvrije condooms zijn te koop in de meeste drogisten.

#4. Mijn vriend en ik willen verder gaan. Alleen, ik weet niet hoe je een condoom om moet doen. Ik wil niet klunzig overkomen bij hem. Hoe kan ik dit het beste doen? 
The easy way out is: hem het condoom om laten doen. Maar ja, als het ook voor hem de eerste keer is, kan het ook voor hem lastig zijn en het is wel erg belangrijk dat je een condoom goed omdoet. Bij het verkeerd omdoen kun je alsnog zwanger raken of een soa krijgen en dat is niet wat je wilt. Bekijk daarom hier het stappenplan:

Stap 1: Open de verpakking met je handen, ga niet met je tanden de verpakking openmaken. Pas ook op met lange nagels en scherpe hoekjes, want je wilt niet dat je condoom scheurt.

Stap 2: Zorg dat de opgerolde kant van het condoom aan de buitenkant zit. Om te controleren of je het goed doet, kun je het condoom tussen je duim en wijsvinger houden. De kant die het makkelijkste oprolt, is de buitenkant.

Stap 3: Druk het topje van het condoom dicht zodat er geen lucht bij kan komen. Anders kan het condoom knappen.

Stap 4: Blijf het topje vasthouden en leg het condoom op de eikel. Vervolgens blijf je het topje vasthouden en schuif je met de andere hand het condoom zo ver mogelijk naar beneden af. Let op dat er genoeg ruimte is in het topje van het condoom. In het topje wordt namelijk het sperma opgevangen. 

Stap 5: Als het condoom goed omzit kun je verder gaan. Mislukt het omdoen? Pak dan weer een nieuw condoom. Er kan namelijk al sperma zitten aan het condoom waarmee het mislukte.

#5. Als je een condoom gebruikt hebt, waar moet je het weggooien? 
Vaak vind je het een beetje gênant om een condoom ergens weg te gooien waar je ouders het kunnen zien. Maar hé, als jullie erover hebben gepraat dat je graag verder wilt met le boyfriend, is dat toch helemaal niet zo gek? Leg na de seks een knoop in het condoom (belangrijk! Je wilt niet dat het sperma er weer uitloopt). Vervolgens kun je het in toiletpapier of tissues wikkelen en weggooien in de prullenbak. Gooi het niet zonder papiertje in de prullenbak, dat kan nogal een vies gezicht zijn voor anderen. Oh, en spoel het ook niet door het toilet, dat kan gaan verstoppen.

Lees ook: 5 dingen om aan te denken als je voor het eerst een condoom gebruikt.