wat is aftrekken sperma doorslikken condooms kopen condoom pijpen voorbehoedsmiddelen banaan sperma condoom eerste keer hoe moet je pijpen piemel past niet condoom vastzitten vagina fappen onveilige seks te jong voor seks seks leeftijd

5 veelgestelde vragen over voorbehoedsmiddelen

Je bent al een tijdje helemaal in love, jullie knuffelen je helemaal suf en zo langzamerhand begin je te geloven dat je toe bent aan de volgende stap. Of course wil je die wel veilig zetten, maar welke voorbehoedsmiddelen zijn nou echt handig? We zetten het voor je op een rijtje!

Je bent al een tijdje helemaal in love, jullie knuffelen je helemaal suf en zo langzamerhand begin je te geloven dat je toe bent aan de volgende stap. Of course wil je die wel veilig zetten, maar welke voorbehoedsmiddelen zijn nou echt handig? We zetten het voor je op een rijtje!

#1. Ik heb geen zin om elke dag iets te slikken. Kan mijn vriend zich beschermen?

Voor boys is het superoverzichtelijk. Ondanks alle beloftes over een mannenpil, is die er nog steeds niet. Boys kunnen dus kiezen uit een condoom of… een condoom. Op zich is alleen een condoom voldoende om je te beschermen tegen zwangerschap en soa’s, maar omdat je natuurlijk better safe than sorry bent, is het verstandig om jezelf ook te beschermen. Check vraag 2 maar!

#2. Ik wil liever niet aan de pil. Kan ik nu geen seks hebben?

Gelukkig is de pil niet het enige voorbehoedsmiddel dat je kunt gebruiken. Of course is er het condoom, maar omdat dat kan scheuren, is het altijd verstandig er nog iets bij te gebruiken. Bevalt de pil die je nu slikt niet? Je kunt altijd overleggen met je huisarts of je een ander soort pil kunt krijgen. Wil je liever helemaal geen pil? Dan kun je bijvoorbeeld gaan voor de Nuvaring (een plastic ring die je inbrengt in je vagina), de prikpil (een injectie die je een paar keer per jaar krijgt), een spiraaltje (een plastic ankertje dat in de baarmoeder wordt aangebracht) of een anticonceptiestaafje (een klein staafje dat onder de huid wordt aangebracht, bijvoorbeeld in je arm). Al deze voorbehoedsmiddelen hebben voor- en nadelen. Je kunt hier ook heel veel over terugvinden op de website van Sense of bij je huisarts.

#3. Helpt de morning afterpil ook tegen een zwangerschap?

Als je een keer onveilig hebt gevreeën, bijvoorbeeld doordat het condoom is geknapt, kun je bij de drogist de morning afterpil halen. Die zorgt ervoor dat je niet zwanger raakt. De pil lijkt dus superhandig (en is het ook wel), maar toch is het niet verstandig om onbeschermd seks te hebben en het na afloop op te lossen met een morning afterpil. Ten eerste ben je dan niet beschermd tegen soa’s (gebruik een condoom!) én de bijwerkingen van de morning afterpil kunnen nogal heftig zijn. Alleen gebruiken in geval van nood dus!

#4. Ik zou graag een spiraaltje willen, maar ik heb gehoord dat ik daar te jong voor ben. Klopt dat?

Dat wisselt een beetje per arts en ziekenhuis. Vroeger werd het spiraaltje vooral voorgeschreven aan vrouwen die al eens bevallen waren, omdat het plaatsen bij jonge meisjes vaak erg pijnlijk was. Tegenwoordig heb je ook spiraaltjes die wat makkelijker te plaatsen zijn en kun je dus in elk geval aan je huisarts vragen of hij of zij het verstandig vindt dat je een spiraaltje neemt.

#5. Mijn vriendin valt op meiden, maar ze slikt toch de pil. Dat is toch gek?

Het klinkt misschien gek, maar niet elke girl slikt de pil omdat ze niet zwanger wil worden. De pil kan ook een positief effect hebben op puistjes en je ongesteldheid minder erg maken. Of course kan dat hartstikke handig zijn voor lesbische girls. Oh enne… twee girls kunnen elkaar dan misschien niet zwanger maken, je kunt wel een soa krijgen van een meisje. Gebruik daarom altijd een beflapje of opengeknipt condoom bij orale seks.

Beeld: iStock

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk voorbehoedsmiddel gebruik jij?

Gerelateerde artikelen