De meeste girls voelen zich thuis gelukkig superfijn, maar voor sommige meiden is hun huis niet zo’n prettige plek. Een tijdje geleden kon je daarom op GIRLZ.nl een vraag stellen als je problemen had thuis of je zorgen maakte om de thuissituatie van een vriendin. Nu hebben Jane en Anouschka van de Jongerentaskforce Kindermishandeling vijf van deze vragen beantwoord.

Wat is de Jongerentaskforce Kindermishandeling?
Jane en Anouschka zitten in de Jongerentaskforce Kindermishandeling samen met tien andere jongeren tussen de 15 en 27 jaar. Ze werden zelf mishandeld of kregen ermee te maken in hun klas of vriendenkring en kunnen daarom heel goed advies geven aan andere jongeren.

Vraag 1: Buitenlands
Is het normaal dat je moeder je slaat als je buitenlands bent? Ik weet dat het in mijn cultuur vaker gebeurt, maar ik denk toch dat het niet normaal is. Het is namelijk niet alleen een klap, maar echt mishandelen en schelden. Z.

Lieve Z,

Ik kom zelf uit een buitenlands gezin waar slaan vaak onderdeel van de opvoeding is volgens de cultuur, dus ik begrijp heel goed wat je probleem is. Nu moet je weten dat, ook al is iets traditie, gewoonte of cultuur, niemand het recht heeft jou pijn te doen. Oók niet met woorden. Het is dus níét normaal dat je moeder je slaat. Dit is geen directe aanval naar je moeder, want zij zal dit waarschijnlijk doen, omdat ze niet beter weet door wat haar zelf is aangeleerd. Het betekent ook niet dat je moeder niet het beste met je voor heeft. Maar thuis is niet zomaar thuis, thuis heeft een hele lading. Het betekent dat je je er veilig moet kunnen voelen, je kunt ontladen en dat je kunt zijn wie je wilt zijn.

Het is misschien spannend, maar je kunt dingen oplossen door er over te praten. Echt waar. Je ouders willen uiteindelijk toch dat je naar hén toe gaat als er iets is. Vertel je moeder dat je dat niet kunt als zij deze onveilige sfeer voor je creëert waarbij je altijd angstig en op je hoede moet zijn. Doe dit op je eigen manier, op een moment dat jíj denkt dat het kan en wanneer jíj gelooft dat jij dit volledig in je kracht kan vertellen.

Mocht dit niet helpen of je durf dit niet, praat er dan eens over met mensen die je vertrouwt en probeer samen een oplossing te vinden die jou verder kan helpen. Ga bijvoorbeeld naar een vriendin, leraar of je huisarts. Heel veel sterkte, ik sta aan je zijde!

Liefs en veel succes, Anouschka

Vraag 2: Depressief
De laatste tijd voel ik me vaak superslecht. Ik denk dat ik depressief ben, want ik wil heel vaak dood. Hierdoor gaat het thuis ook slecht. Weten jullie wat ik hieraan kan doen? M.

Beste M,

Ik herken dat gevoel heel goed. Suïcidaal zijn is iets wat heel moeilijk is om tegen te vechten, maar weet dat als je opgeeft, je hebt verloren. Niet alleen van anderen, maar ook van jezelf. Wat mij heel erg heeft geholpen (en jou hopelijk ook zal helpen) is in te zien dat werkelijk alles in de wereld een positieve en een negatieve kant heeft. Kijk om je heen en denk na over wat jou voor het laatst heel blij heeft gemaakt. Welke mensen hebben jou laten lachen, welke spullen en herinneringen zorgen voor die glimlach op je gezicht. Omring jezelf met die positieve energie.

Ook belangrijk; accepteer jezelf zoals je bent, hou van jezelf en zorg goed voor jezelf. Een gezond lichaam heeft een gezonde geest als resultaat. Pak dus je gympen, trek je trainingsbroek aan, doe je oortjes in en ga ervoor. Regent het? Doe dan een jas aan, maar laat je niet tegenhouden. Alleen jij kunt die knop omdraaien als jij dat wilt. Jij bent jouw eigen sleutel tot blijheid en alleen jij kunt tot die mindset komen.

Maar je hoeft het niet helemaal alleen te doen. Heb je er al over gepraat met iemand die je vertrouwt, zoals je beste vriendin? Dat kan echt helpen en je kunt samen op zoek gaan naar een oplossing. Als je dit spannend vindt – wat ik me heel goed kan voorstellen – ga dan naar een leraar die je vertrouwt of je huisarts. Samen met hen kun je kijken hoe je het beste hulp kunt zoeken.

Wij weten heel zeker dat, als jij over een tijdje een blik werpt op die versleten gympen van je, je zult glimlachen en denken: dat heb ik toch maar even gedaan. En daar sta je dan, in je gloednieuwe sportschoenen, fris en fruitig, met mensen om je heen waar je echt wat aan hebt! 

Voor jou zal dit een lange emotionele strijd zijn, maar geef niet op! We wensen je heel veel sterkte, succes en superveel liefde toe.

X-jes , Jane (en Anouschka)

Vraag 3: Vervelende stiefvader
Mijn moeder heeft sinds vier jaar een nieuwe vriend en sindsdien voel ik me niet meer prettig thuis. Hij doet altijd negatief tegen mij en ik weet niet hoe ik daarmee om moet gaan. Als ik er iets over zeg tegen mijn moeder, zegt zij steeds dat ik hem buitensluit. Maar dat is helemaal niet waar! Wat moet ik doen? B.

Hoi B!

Wat naar dat jij je in zo’n situatie bevindt. Ik heb een paar vriendinnen die ook in zo’n situatie hebben gezeten. Speciaal voor jou heb ik hen om advies gevraagd.

Tip 1: probeer beleefd te blijven tegen je stiefvader. Nu begrijp ik dat dat heel moeilijk is, maar heb geduld! Je moeder zal dit waarschijnlijk ook heel erg waarderen.

Tip 2: vraag je moeder of ze samen met jou wat moeder-dochtermomentjes kan inplannen. Je kunt bijvoorbeeld samen ergens uit eten gaan of shoppen. Dan kun je je probleem op een rustige manier aan haar voorleggen en de dingen eens goed met haar uitpraten. Hopelijk kunnen jullie ook een oplossing vinden waarmee jullie samen door een deur kunnen.

Tip 3: natuurlijk gaat niet alles zoals je zou willen. Daarom is het belangrijk dat je af en toe eventjes ontsnapt aan de hele situatie en wat leuks voor jezelf gaat doen of samen met vriendinnen. Je kunt het ook aan je vriendinnen vertellen om je hart te luchten!

Liefs, Jane

Vraag 4: Aandachttrekkend zusje
Mijn zusje heeft OCS (obsessieve-compulsieve stoornis, ook wel dwangneurose genoemd) en eist alle aandacht op. Ik heb al tegen mijn moeder gezegd dat ik het niet leuk vind dat zij zo weinig tijd voor me heeft, maar het enige antwoord dat ik dan krijg, is: ‘Het is veel erger voor je zusje, want..’ Maar ik wil ook aandacht! Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn moeder ook tijd besteedt aan mij? Anoniem

Beste Anoniem,

Als ik één ding geleerd heb door mijn eigen problemen, is het wel dat mensen het altijd moeilijk vinden om te accepteren dat ze geen gelijk hebben, dat ze het anders moeten aanpakken of dat ze iets fout doen. Daarom is het volgens mij superbelangrijk dat je, om te zorgen dat je moeder naar je luistert, haar eerst vertelt hoe geweldig je haar vindt. Omdat ze zo haar best doet, ze alle zorgen van je zusje op zich neemt en zoveel voor het gezin doet.

Vertel dat er wel iets is waar je erg van baalt. Namelijk dat jij af en toe wordt vergeten terwijl je zo van je moeder houdt. Dat jij ook wel eens wat leuks met haar alleen wilt doen en dat jullie wat vaker momentjes samen mogen delen. Stel iets concreets voor zodat ze er wat mee kan na het gesprek en sluit af door nog een keer te zeggen dat ze geweldig is en dat je enorm van haar houdt. Belangrijk is wel dat jullie allebei rustig zijn zodat je zo veel mogelijk kwijt kunt.

Liefs, Anouschka

Vraag 5: Verschillende ouders
Ik heb een probleem met mijn ouders. Ze zijn namelijk heel verschillend. Mijn vader is heel chill en van hem mag ik best veel, maar mijn moeder is superbezorgd. Zij wil mij nog steeds als een klein kind behandelen, maar ik vind dat echt niet leuk meer. Wat kan ik hieraan doen? Anoniem

Beste Anoniem,

Wat vervelend, dat gevoel van heel veel vrijheid en dan weer veel controle. Je weet niet waar je aan toe bent zo, terwijl je juist structuur nodig hebt. Weet je wat ik denk? Heb het er eens met allebei je ouders over. Samen. Kies een rustig moment en leg je gevoel uit. Desnoods teken je het uit op papier, speel je na hoe een situatie op jou overkomt of doe je dat samen met een vriendin.

Leg uit dat je nu ondertussen wel wat verantwoordelijkheden op je kunt nemen en dat je zelfstandig genoeg bent om je eigen keuzes te maken. Dat je, als je je ouders ergens voor nodig hebt, ze gelijk zult roepen. Maar dat ze je wel de vrijheid moeten geven om te laten zien dat je er goed mee om kunt gaan (moet je dan ook wel doen hè!). En misschien moet je jezelf dan eerst bewijzen, maar hey, dan heb je daar straks alleen maar profijt van.

Liefs J & A

Staat jouw vraag er niet bij of zoek je voor iets anders hulp? Check dan Roomie.nl.