Elk jaar zijn er 119.000 kinderen en jongeren slachtoffer van mishandeling. Nog veel meer jongeren worden niet mishandeld, maar voelen zich ook niet prettig thuis. Om girls in deze situatie te helpen, kon je een tijdje geleden op GIRLZ.nl een vraag stellen aan de Jongerentaskforce Kindermishandeling. Zij helpen als je problemen hebt thuis of je zorgen maakt om de thuissituatie van een vriendin. Lees hier het antwoord op vijf van deze vragen.

Wat is de Jongerentaskforce Kindermishandeling?
Jane en Anouschka zitten in de Jongerentaskforce Kindermishandeling samen met tien andere jongeren tussen de 15 en 27 jaar. Ze werden zelf mishandeld of kregen ermee te maken in hun klas of vriendenkring en kunnen daarom heel goed advies geven aan andere jongeren.

Vraag 1: Ruzie met mijn moeder
Ik heb heel vaak ruzie met mijn moeder. Het is zelfs zo erg, dat ze me het gevoel geeft dat ik waardeloos ben en dat ze er spijt van heeft dat ik ooit geboren ben. Volgens mij zou ze het niet eens erg vinden als ik er niet meer zou zijn. Ik heb echt het gevoel dat ik een jongen had moeten zijn. Mijn broertje kan namelijk alles bij haar maken zonder dat ze boos wordt. Anoniem

Ruzie is nooit leuk, al helemaal niet als je vaak ruzie hebt met je eigen moeder. En als het zo erg wordt dat ze je het gevoel geeft dat je waardeloos bent, dan moet jouw moeder duidelijk worden gemaakt dat je hier heel verdrietig van wordt. Dat je een meisje bent, maakt jou niet minder waard dan iemand anders. Je bent waardevol voor iedereen, ook voor jouw moeder!

Heb je ooit met haar gesproken over dat je het gevoel hebt dat zij spijt heeft van jou? Als je over jouw gevoelens praat met haar, beseft zij misschien dat je de ruzies met haar heel vervelend vindt. Want het kan zijn dat ze dat niet doorheeft. Dan kan jouw moeder, samen met jou, zoeken naar een manier om minder ruzie te maken. Weet je niet zo goed hoe je zo’n gesprek moet beginnen? Lees dan even het artikel Ruzie maken, zo doe je dat

Durf je na het lezen nog niet het gesprek aan te gaan met je moeder? Vraag dan hulp aan je vriendinnen of andere volwassenen (zoals andere ouders of je leraar). Wedden dat ze je graag willen helpen?  

xx Jane

Vraag 2: Vriendin met anorexia
Een vriendin van mij kan het niet goed vinden met haar ouders en dan voornamelijk met haar vader. Het is zelfs zo erg dat ze liever op school blijft dan dat ze naar huis gaat als ze ziek is. Wat het extra erg maakt, is dat ze midden in een heftige periode zit, omdat ze anorexia heeft. Ik heb het hier al met onze mentor over gehad, maar hoe kan ik haar echt helpen? Anoniem

Wat erg voor je vriendin! Ik snap dat je haar graag wilt helpen. Heb je al aan haar gevraagd wat zij eigenlijk wil?

Ik zou als eerste duidelijk maken aan je vriendin dat zij altijd bij jou terecht kan. Dit kun je bijvoorbeeld laten zien door #Roomie te worden voor haar (zie Roomie.nl) of door een gesprek te starten met haar over dit onderwerp. Voor haar klaarstaan kan zijn dat je vaak met haar afspreekt in de middag, of dat jullie samen hulp gaan zoeken als ze dat niet alleen durft.

Jullie kunnen bijvoorbeeld samen naar jullie mentor gaan en duidelijk maken dat jouw vriendin serieuze hulp wil. Anders kun je ook nog altijd terecht bij een vertrouwenspersoon op school, jouw eigen ouders of mensen van De Kindertelefoon (Kindertelefoon.nl). Deze personen kunnen jouw vriendin verder helpen en hulp of advies geven. Zet ´m op!

x Anouschka

Vraag 3: Uitgehuwelijkt
Ik heb een heel strenge vader. Ik mag geen make-up dragen, mijn haar moet altijd vast in een staart en ik mag ook geen verkering hebben. Tot nu toe vond ik dat niet zo erg, maar een maand geleden hoorde ik dat ik word uitgehuwelijkt aan een jongen als niemand voor mijn zeventiende mijn hand vraagt! Ik zou dan ook naar mijn geboorteland moeten verhuizen. Praten met mijn vader helpt niet meer. Ik heb al hulp gezocht op school, maar daar kunnen ze me ook niet helpen. Ik weet nu niet wat ik moet doen. X een meisje van 16

Wat heftig zeg! Een huwelijk zou juist iets moois en ongedwongen moeten zijn. Jammer dat het niet helpt om er met je vader over te praten. Heb je het er met je moeder al over gehad?

Wat goed trouwens dat je hulp bent gaan vragen op school. Heel dapper! Als de school je niet verder kan helpen, zou ik bellen met Veilig Thuis. Hier werken allemaal goede hulpverleners die samen met jou kunnen kijken welke hulp voor jou het beste is. Je kunt 24 uur per dag anoniem bellen met Veilig Thuis via 0800-2000. Een ander idee is om te bellen of chatten met De Kindertelefoon via Kindertelefoon.nl. Zij kunnen je ook advies geven!

Wat jou ook goed kan helpen, is de website Trouwentegenjewil.nl. Hierop kun je allemaal tips en instanties vinden die je hulp kunnen bieden tegen uithuwelijking. Ook anoniem, want het is natuurlijk een lastig onderwerp. 

Trouwen is echt iets wat niemand je mag en kan verplichten. Daarnaast ben je nog ontzettend jong en heb je nog een heel leven voor je. Je mag voor jezelf opkomen, dat verdien je! Heel veel succes toegewenst!

Liefs, Jane

Vraag 4: Huiswerk
De ouders van een vriendin zeuren heel veel over huiswerk… ook waar haar vrienden bij zijn. Als ze bijvoorbeeld in een uur alles al af heeft, zeuren ze en geven ze haar een schuldgevoel. We hebben het hier al eens over gehad, maar we weten allebei niet wat we eraan moeten doen. Het is heel vervelend voor haar, omdat ze nu gewoon op haar kamer blijft zodat het lijkt alsof ze twee uur huiswerk maakt. Daardoor kan ze ook nooit met mij de stad in op een schooldag. Xxx (derde klas)

Goed dat jouw vriendin jou heeft om hierover te praten! Dat moet ontzettend fijn zijn voor haar! Wel jammer dat jullie niet zomaar de situatie kunnen oplossen. Hebben jullie het er al over gehad met haar ouders? Waarschijnlijk zijn haar ouders bang voor slechte resultaten als ze te weinig huiswerk maakt.

Als jullie het samen met haar ouders bespreken, kun je duidelijk maken dat jouw vriendin ook goede schoolresultaten kan halen als ze haar huiswerk binnen één uur afmaakt in plaats van twee uur. Gaat het gesprek anders dan dat jullie dachten of durven jullie het niet aan? Ga dan vooral naar jullie mentor of vertrouwenspersoon op school en vraag of zij mee willen helpen. Daar zijn zij immers voor!

x Jane

Vraag 5: Mishandelde vriendin
Een vriendin van mij wordt thuis mishandeld en verwaarloosd door haar moeder. Jeugdzorg is al meerdere keren bij haar langs geweest, maar dan doet haar moeder gewoon normaal. Daardoor wordt ze op school ook niet meer serieus genomen, maar als ik bij haar thuis ben, zie ik dat haar moeder echt niet spoort! Ik wil haar zo graag helpen, maar weet niet hoe… Anoniem

Jeetje zeg, wat een lastige situatie. Niet alleen voor je vriendin, maar ook voor jou. Heeft je vriendin ook gesprekken met Jeugdzorg gehad zonder haar moeder erbij? Misschien kun je dat aan haar voorstellen. En als ze het fijn vindt, zou je dan met haar mee kunnen gaan.

Daarnaast is het goed dat je vriendin iemand heeft aan wie ze alles kan vertellen. Iemand zoals jij, als goede vriendin, maar het is ook belangrijk dat ze iemand heeft die haar verder hulp en advies kan geven. Het beste is dat je vriendin belt of chat met De Kindertelefoon om haar verhaal te vertellen. Jij kunt haar daar bij helpen natuurlijk! Daar werken vertrouwenspersonen die haar verder kunnen helpen. Je vriendin kan dan anoniem advies vragen. De Kindertelefoon is bereikbaar via: Kindertelefoon.nl

Heel veel succes!
x Anouschka

Staat jouw vraag er niet bij of zoek je voor iets anders hulp? Check dan Roomie.nl.