Iedereen kent wel iemand met AD(H)D, of misschien heb je het zelf wel. Als je AD(H)D hebt ben je vaak wat drukker en is het moeilijker om je te concentreren. Lees nu zes veelgestelde vragen over AD(H)D.

Ik ken best veel mensen die AD(H)D hebben, maar wat is dat eigenlijk?
AD(H)D staat voor Attention Defit/Hyperactivity disorder. In het Nederlands staat dat voor aandachtstoornis en hyperactiviteit. Het is bekend dat je met AD(H)D wordt geboren. Vaak is AD(H)D erfelijk bepaald. Als een van je ouders AD(H)D heeft, is de kans groter dat jij ook AD(H)D krijgt. Mensen met AD(H)D hebben te weinig van het stofje dopamine in hun lichaam. Dit stofje zorgt ervoor dat je eerst nadenkt voor je iets doet. Het helpt ook om goede keuzes te maken. Als je te weinig dopamine in je lichaam hebt, ben je waarschijnlijk wat impulsiever en chaotischer dan anderen en heb je AD(H)D.

Wat is dan het verschil tussen ADHD en ADD?
Als je AD(H)D hebt, heb je last van een aandachtsstoornis en hyperactiviteit. Bij ADD heb je geen last van hyperactiviteit. Je bent vaak juist wat rustiger dan anderen, terwijl het in je hoofd een chaos is.  Dit zijn de kenmerken van iemand met ADD:
– Je bent niet zo’n prater.
– Je bent rustig of rustiger dan gemiddeld.
– Als je ADD hebt, heb je juist meer geduld.
– Je bent niet druk, maar in je hoofd is het chaos.
– Vaak hebben mensen met ADD wat minder vrienden.
– Je vindt het soms moeilijk dingen te verwoorden.

Lees ook: Concentratietips

‘Ik heb zelf AD(H)D, kan ik hier ooit nog van genezen?’
Je kunt niet volledig genezen van AD(H)D, maar als je ouder wordt, kan het wel steeds minder worden. Door de juiste medicijnen en behandelingen kun je als AD(H)D’er alles wat meer onder controle krijgen. Om minder druk te worden, slik je misschien al Ritalin of een vergelijkbaar medicijn. Die vullen het tekort aan dopamine aan in je lichaam. Buiten medicijnen kun je ook training krijgen om je bijvoorbeeld beter te concentreren in de klas.

Ik denk dat ik zelf AD(H)D heb, hoe kun je dat herkennen?
Als je denkt dat je AD(H)D hebt herken jij jezelf misschien in de onderstaande punten:
– Je vindt het supermoeilijk om stil te zitten.
– Je raakt supersnel afgeleid, bijvoorbeeld in de klas tijdens een uitleg.
– Je vindt het vaak moeilijk om op je beurt te wachten.
– Je wilt voorbereid zijn, maar je voelt je alsof je van de ene naar de andere activiteit moet
hollen.
– Doordat je hyper bent, kun je superveel gaan praten.
– Je luistert niet altijd goed naar wat anderen zeggen.
– Je vindt het soms moeilijk om je hoofd erbij te houden als je  instructies moet volgen.
– Je bent soms vergeetachtig, omdat je zoveel in je hoofd  bezig bent.
– Het is moeilijk voor je om continu je aandacht ergens op richten.
– Je hebt jezelf soms niet onder controle.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je met je vermoedens naar de dokter gaat. Die kan je eventueel doorsturen voor een echt AD(H)D-onderzoek.

Er zitten twee jongens bij mij in de klas en die hebben altijd zo’n knijpballetje. Ik vraag me dan ook af of het lastig is om AD(H)D te hebben?
Soms kan het lastig zijn als je moeite hebt met concentreren of het een chaos is in je hoofd. Vaak hebben mensen met AD(H)D dan ook iets nodig om zichzelf af te leiden. De ene keer is dat dan een knijpballetje en de andere keer een pen die ze continu inklikken. (En ja… dat kan soms best irritant zijn.) Maar AD(H)D hebben kan ook veel pluspunten hebben:
– Je bent vaak creatiever.
– Je maakt anderen aan het lachen.
– Vaak ben je goed in een teamsport zoals hockey en voetbal.
– Jouw enthousiasme geeft anderen energie.
– Je kunt goed omgaan met mensen.

Een vriendin van mij heeft AD(H)D, hoe kan ik haar het beste helpen?
Het makkelijkste is dat jij je leert inleven in haar. Dus zorg dat zij jou veel vertelt over haar AD(H)D. Vraag vooral hoe zij het liefste geholpen wil worden, want dat verschilt per persoon. Jullie kunnen bijvoorbeeld samen een planning maken voor jullie huiswerk. En laat haar bijvoorbeeld bij een lange rij voor jou naar de wc gaan. Mensen met AD(H)D hebben namelijk vaak een supererge hekel aan wachten! Durf het te vragen, want de meeste mensen met AD(H)D vinden het helemaal niet erg om over hun stoornis te praten. 

Lees ook: 9x leertips