Normaal hadden jullie superveel lol, maar de laatste weken is je friend maar stil en lijkt ze er niet bij met haar hoofd. Ongezellig voor jou, maar vooral supervervelend voor haar! Wil je haar helpen? Dan kun je deze dingen maar beter niet zeggen…

#1. Hoezo? Je hebt toch helemaal geen echte problemen?
Voor jou lijkt het misschien niet zo’n probleem dat haar cavia is overleden/ ze vandaag te laat was/ ze ruzie had met haar zusje, maar zij kan zich er heel rot door voelen. Sterker nog: je kunt zelfs depressief worden zonder dat er iets vervelends is gebeurd in je leven. Als jij dan zegt dat er helemaal geen probleem is, neem je je vriendin niet serieus. Er is wel een probleem: zij voelt zich down.

#2. Oh ja, dat had ik drie jaar geleden ook, toen ik…
*insert eindeloos verhaal over die ene keer dat jij je rot voelde* Herkenning kan superfijn zijn, maar dan moet jij je vriendin wel laten vertellen hoe het met haar gaat. Probeer niet te snel te zeggen dat jij dit ook wel eens hebt gehad. Het geeft niets als je niet precies snapt waarom zij zich zo voelt. Voor haar is het al fijn dat je zegt dat het rot is voor haar.

#3. HΓ©, daar is Pietje, daar ga ik even naartoe
Je friend is misschien niet supergezellig nu, maar ze heeft je wel nodig nu. Je hoeft echt niet non-stop bij haar in de buurt te zijn, maar een beetje aandacht verdient ze wel, toch?

Lees ook: 5 tips om uit je dip te komen

#4. Het leven is nou eenmaal hard
Absoluut waar, maar zij heeft er niet zo veel aan als jij zulk soort dingen zegt. Hoe zou jij het vinden als je ergens echt mee zat en iemand zegt dat je niet zo moet zeuren, omdat β€˜het leven nu eenmaal hard is’? Precies. Zeg liever dat jij haar ook niet kunt helpen, maar het wel rot voor haar vindt.

5. Je moet gewoon meer leuke dingen doen
Again: als je het zo formuleert, klinkt het als een verwijt, terwijl zij nu waarschijnlijk echt niet genoeg energie heeft voor leuke dingen. Vraag gewoon of ze zin heeft om mee te gaan naar iets leuks en wees niet te beledigd als ze nee zegt.

Wat dan wel?
Als je deze dingen leest, lijkt het misschien alsof je helemaal niets meer kunt zeggen tegen je depri friends. Dat is natuurlijk niet waar. Over het algemeen geldt: vragen stellen mag altijd. Hoe voel je je? Hoe komt dat? Vind je het fijn als ik langskom? Allemaal prima opties om te blijven praten met je friend. Het belangrijkste is dat je haar niet het gevoel geeft dat ze maar slap bezig is door zich depri te voelen. Zij heeft er tenslotte ook niet voor gekozen om zich zo te voelen…

Oh, enne… zorg dat je zelf ook blijft praten over de issues van je friend en dat je leuke dingen blijft doen met anderen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij je ook depri gaat voelen.

Lees ook: 10 lifehacks om zelfverzekerder te worden