Jij bent supervolwassen voor je leeftijd, toch? Nou, check eerst maar even of je niet stiekem deze dingen doet!

#1. Je praat over anderen, maar niet met ze
‘Heb jij gezien wat zij net deed? Dat kan écht niet!’ Elke girl roddelt wel eens en dat hoeft ook helemaal niet verkeerd te zijn, maar als je echt issues met iemand hebt, kun je die maar beter tegen diegene zelf zeggen. Dat is veel enger, maar ook net een tikkie effectiever dan tegen je friends blijven klagen.

#2. Je vindt altijd dat iemand anders iets verkeerd doet
Die drie voor je proefwerk? Dat is de schuld van die docent die gewoon niet kan uitleggen. Dat jij nooit je huiswerk maakt, heeft daar he-le-maal niets mee te maken. Yeah… right. Of course gebeuren er soms stomme dingen waar jij echt niets aan kunt doen, maar over het algemeen doen mensen niet hun best om jou het leven zuur te maken. Heb je een te laag cijfer? Kijk dan de volgende keer eerst eens wat je zelf beter kunt doen. En (ook heel volwassen) vraag om hulp als je dat niet alleen kunt.

#3. Je vindt het fun om je ouders op de kast te jagen
Sommige ouders heb je met één opmerking al woest. Dat kan behoorlijk opluchten, maar om het nou voor de lol te gaan doen… Niet heel mature, hmpf?

Lees ook: 5 tips om je ongesteldheid op vakantie te overleven

#4. Je loopt weg voor problemen
Heb jij ook altijd de neiging om te verdwijnen als er iets aan de hand is? Dat was een leuke tactiek toen je een kleuter was, maar tegenwoordig kun je dingen maar beter fixen. Dat betekent niet dat je dingen in één keer op moet lossen, wel dat je een appje stuurt naar de vriendin met wie je ruzie hebt.

#5. Je durft geen beslissingen te nemen
Zeg jij ook altijd: ‘euh…’ als iemand je vraagt of je cola of sinas wilt? Het is net even volwassener om gewoon de knoop door te hakken, ook als het je niet zo veel uitmaakt. Als jij nooit zelf kiest, doe je eigenlijk altijd wat je friends of family willen. Niet zo heel volwassen…

#6. Je durft niet te zeggen wat je vindt
Je hoeft echt niet over alles een mening te hebben, maar af en toe iets anders vinden dan je vriendinnen, is heel gezond. Het laat zien dat jij zelf iemand bent en dat je zelf weet wat je wilt.

#7. Je kunt niet voor jezelf zorgen
Oké, je hoeft echt nog niet zelf heel je belastingaangifte te kunnen doen, maar een eitje bakken en een nachtje in je eentje overleven, zou toch moeten kunnen. 

Lees ook: 7 tips om zelfverzekerder over te komen