Je wilt graag een mooi bruin kleurtje en geen rode kreeftenlook, dus smeer je je op vakantie goed in tegen de zon. Maar wist je dat je zelfs in de winter eigenlijk zou moeten smeren? Deze dingen wist je vast nog niet over zonnebrandcrèmes!

#1. Iedereen heeft het nodig
Of je nu een erg lichte huid hebt of juist getint bent: iedereen moet zich beschermen tegen de zon. De zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D, maar kan ook bijdragen aan het ontstaan van huidkanker. Een kwartiertje per dag in de zon is genoeg voor je vitamine D aanmaak, de rest van de tijd moet je jezelf eigenlijk altijd beschermen tegen de zon. Zelfs als je al een kleurtje hebt door de zon of van nature.

#2. Elk seizoen moet je smeren
Of het nu zomer, winter, lente of herfst is, je moet elke dag smeren. De zon schijnt altijd, en ook als het bewolkt is raken de zonnestralen je huid. In de winter kun je wel een lagere factor dan in de zomer gebruiken, omdat de zonkracht dan minder sterk is.

#3. Let op UVA en UVB bescherming
Niet alle zonnebrandcrèmes beschermen tegen UVA en UVB. UVA stralen worden niet tegengehouden door glas en minder sterk gefilterd door de wolken. Ze dringen dieper door in de huid en kunnen daardoor sneller je huid laten verouderen. Van UVA stralen merk je niets terwijl ze toch je huid beschadigen, van UVB stralen verbrand je. Let bij het kopen van een zonnebrandcrème op dat de crème tegen UVA en UVB stralen beschermt.

#4. De cijfers van je SPF
Met een SPF 15 betekent het dat je 15 keer langer in de zon kunt liggen dan normaal zonder bescherming voordat je verbrandt. Maar geen enkele zonnebrandcrème beschermt 100%,  dus smeer regelmatig. Elke huid is anders en het verschilt per persoon wanneer je precies verbrandt.

#5. Smeer op tijd
Zonnebrandcrème moet je minimaal 30 minuten voordat je naar buiten gaat smeren. Als je veel buiten bent moet je het om de twee uur opnieuw aanbrengen. Waterproof betekent dat je tijdens het zwemmen beschermd bent, maar door het afdrogen niet meer. Meteen smeren dus na die duik in dat zwembad of de zee.

#6. Koop een aparte crème voor je gezicht
Je gezichtshuid is heel gevoelig en heeft een andere crème nodig dan de huid van je body. Kijk naar een speciale zonnebrandcrème voor je gezicht, zonnebrandcrèmes voor je lijf zijn meestal niet geschikt voor je gezicht. Ze kunnen dan bijvoorbeeld puistjes veroorzaken.

#7. Na het openen
Helaas is je zonnebrandcrème niet oneindig houdbaar en moet je er rekening mee houden dat de factor terug kan lopen. 

Lees ook: Oeps, ik ben verbrand