Je bent supermoe, maar je ligt maar in bed te draaien want je kunt niet slapen. Arrgh! En dat terwijl je morgen heel vroeg op moet voor die belangrijke presentatie. Check gauw deze zeven tips als je niet kunt slapen.

#1. Piekeren
Soms kun je maar blijven piekeren. Over die ruzie met je BFF of over die moeilijke toets die eraan komt. Het kan helpen om in een notitieboekje even je gedachten en ideeën op te schrijven. Zo maak je je hoofd leeg en kun je misschien wel slapen.

#2. Je telefoon checken
Het is superverleidelijk om in bed nog even Instagram te checken op je phone. Maar wist je dat je daardoor moeilijker in slaapt komt? Als je moe wordt geven je hersenen het stofje melatonine af waardoor je slaperig wordt. Door het licht van je telefoon denken je hersens dat het nog licht is, en wordt de aanmaak van het stofje geremd. Probeer zo min mogelijk op beeldschermen te kijken voordat je gaat slapen.

#3. In bed blijven
Het klinkt heel gek, maar soms is het beter om niet in bed te blijven liggen als je niet kunt slapen. Lees bijvoorbeeld een kwartiertje op de bank in een tijdschrift, je wordt dan vanzelf slaperig. En probeer het daarna nog een keertje.

#4. Hot, hot, hot!
Het is lekker om in een warm bed te stappen, maar als je kamer te warm is dan kun je vaak niet goed slapen. Je lichaamstemperatuur moet dalen om in slaap te kunnen vallen. Een slaapkamer zo koud als een diepvries is natuurlijk ook niet goed, maar zorg dat het er op kamertemperatuur is.

#5. Breathe
Ademhalingsoefeningen kunnen je  helpen om goed te ontspannen. Focus op je ademhaling, haal diep adem. Doe je ogen dicht en adem in door je neus en uit door je mond. Relax!

#6. Hulptroepen
Oké, liever geen beeldschermen, maar er zijn apps die je met een rustig muziekje in slaap proberen te laten vallen zoals Sleep Pillow (App Store/Google Play).

#7. Stay awake
Er is ook een grappig trucje. Probeer eens om expres wakker te blijven, wedden dat je zo in slaap valt? Zzz…

Tip: Als je écht niet kunt slapen en alles al hebt geprobeerd, ga dan naar een dokter. Misschien is er een andere oorzaak waardoor je niet kunt slapen.

Lees ook: 7 redenen om nog steeds met je knuffel te slapen.