Zing jij het liefste de hele dag, maar klink je als een schorre kraai? En wordt je familie er soms stiekem een beetje gek van? Check dan nu de zes tips om beter te leren zingen! Dan komt er een tijd dat ze er geen genoeg van kunnen krijgen!

Zorg dat je altijd de volgende spullen klaar hebt staan:
-Glas water
-Recorder
-Muziek
-Songtekst

Aan de slag:

#1 Warm je stem op

Het is heel belangrijk om voordat je veel gaat zingen je stem op te warmen. Dit kun je doenΒ  door een toonladder te zingen, bijvorbeeld: do re mi fa sol la ti do. Als je een piano hebt, kun je de tonen na zingen. Heb je geen piano? Dan kun je online de virtual piano nemen om de toon te herkennen. Het belangrijkste leerpunt is dat je later de tonen vanzelf gaat herkennen.

Lees ook: 11 dingen die je herkent als je een koopjesjager bent

#2 Zing vanuit je buik, niet vanuit je keel

Veel mensen zingen uit hun keel, maar dan kun je op een gegeven moment superschor gaan klinken! Dat wil je toch zeker niet?! Bovendien raak je zo buiten adem. Probeer daarom tijdens het zingen rustig te ademen via je buik. Oefen dit met je handen op je buik en zorg dat je rustig blijft ademen.

#3 Leg de lat in het begin niet te hoog

Begin niet gelijk met liedjes zingen van Mariah Carey of BeyoncΓ©. Dit zijn artiesten die voor een beginner onmogelijk zijn om na te doen! Ze gebruiken namelijk superveel hoge en lange noten. Hierdoor kun jij je stem overschreeuwen en daar beschadig jij je stembanden mee. Neem liever een wat makkelijkere song, zoals Beauty and the brains van Nielson.

#4 Neem jezelf op

Als jij jezelf opneemt hoor jij je stem veel beter. In je eigen oren klinkt je stem altijd anders. Ook al zing je nog niet goed, je wordt met deze tips zeker beter! Het kost alleen wat tijd. Na een tijdje heb je vanzelf door wanneer je goed of slecht hebt gezongen. Wees wel kritisch op jezelf en zing die stukjes opnieuw waar je bijvoorbeeld flink uit de bocht vloog.

#5 Maak je stem sterker

Je stem sterker maken? Ja! Het klinkt misschien raar maar je stem wordt sterker als je zeker een halfuur per dag even de tijd neemt om te zingen. Let wel op dat jij je stem opwarmt.

#6 Oefenen, oefenen, oefenen

Leren zingen is ook een kwestie van oefenen en techniek. Het is daarom belangrijk dat je vaak oefent. Zet dus je favoriete karaokesong op en ga los! Vertel wel even aan je familie dat je graag beter wilt worden met zingen. Let ook op wanneer jij oefent, doe dit dus niet tijdens hun lievelingsprogramma! Beloof ze dat je stapje voor stapje beter gaat zingen.

#7 Zangles

Als je echt professionele begeleiding wilt, is het altijd mogelijk om op zangles te gaan. Dit kost natuurlijk wel geld, dus dat moet je even overleggen met je ouders. Tot die tijd kun je altijd nog gratis β€˜zanglessen’ volgen op YouTube.

Test: Vindt je crush je leuk?