Te lang, te dik, te dun, te grote oren of te kleine tanden. Als iemand vraagt wat jij van je lichaam vindt, is de kans groot dat je eerst opnoemt wat je niet mooi vindt aan je body. Maar ja, je lichaam heb je nu eenmaal je leven lang en dan kun je er maar beter blij mee zijn toch? Met deze tips lukt dat vast!

#1. Geef jezelf complimenten
Als je vriendin je zegt dat ze je haar zo mooi vindt zitten vandaag, kan jouw dag niet meer stuk, right? Dat is ook niet zo gek, want door complimentjes maken je hersenen dopamine aan. Daardoor voel jij je veel blij en word je tevredener over jezelf en je body . Superchill! En nog chiller: voor je hersenen maakt het namelijk helemaal niet zo veel uit van wie je een compliment krijgt. Dat kun je dus ook gewoon lekker zelf doen. Ga voor de spiegel staan, zoek iets moois aan jezelf en geef jezelf daar een compliment over. De eerste paar keer voelt dat inderdaad heel weird, maar hé, als je er maar happy van wordt.

#2. Kijk eerlijk naar andere meiden
Waarschijnlijk baal jij af en toe flink van je maffe haar of gekke ogen. Kijk op die momenten eens eerlijk naar je BFF’s. Zij hebben vast ook wel iets geks aan hun uiterlijk (scheve tanden, grote neus), terwijl jij vindt dat ze er prachtig uitzien. Dat komt omdat je als friend niet focust op een deel van het lichaam, maar op het totaalplaatje. En dat kun je ook bij jezelf oefenen. Kijk niet alleen naar dat waar je je aan ergert, maar probeer je hele body te zien, met de mooie en minder mooie kanten. 

#3. Ga sporten
Nee, niet om af te vallen of om mee te kunnen doen aan de killerbodytrend op Instagram. Je sport omdat je op die manier beter in je vel komt te zitten. Want probeer maar eens niet trots te zijn op je body als je net tien kilometer hebt hardgelopen. Impossible!

#4. Weeg jezelf niet te vaak
Gewicht blijft een issue onder meiden. Of je nou te zwaar bent, te dun of gewoon gemiddeld, het lijkt nooit goed te zijn. Natuurlijk is het verstandig om in de gaten te houden of je niet veel te zwaar of te dun wordt, maar het is nergens voor nodig om daar non-stop mee bezig te zijn. Je kleding vertelt het je namelijk ook als je veel aankomt of afvalt. Heb je liever toch wat meer controle? Probeer je dan niet vaker dan eens in de week te wegen en houd er rekening mee dat je gewicht altijd een beetje schommelt.

Ben je bang dat je gewicht niet goed is? Hier kun je het testen. Ben je inderdaad te zwaar of te licht? Begin dan niet meteen op eigen houtje een zwaar dieet, maar eet gewoon gezond. Als dat niet helpt, kun je altijd een keer langs een diëtist. Die kan je precies vertellen hoe je gezond (!) aankomt of afvalt.

Lees ook: 10 tips om voor jezelf op te komen

#5. Eet gezond
Van een goed stuk chocolade kun je heel gelukkig worden, dat zal geen enkele girl ontkennen. Toch is het verstandig om zo gezond mogelijk te eten. Niet omdat je daar heel slank van wordt, maar omdat ongezond eten ervoor zorgt dat je weinig energie hebt. Daardoor ben je snel moe en denk je eerder negatief over jezelf. Gezond eten geeft juist een goed gevoel, waardoor je letterlijk lekkerder in je vel komt te zitten. En dat is dan weer heel goed voor de manier waarop je over je body denkt. Denk nu niet dat je meteen al het snoepgoed uit huis moet gooien: bij een gezond voedingspatroon hoort ook dat je af en toe iets lekkers neemt dat stiekem niet zo heel gezond is. 

#6. Overdrijf niet
Ik heb flaporen, dus nu zie ik er altijd af-schu-we-lijk uit. Als je negatief denkt, doe je dat vaak supergroot. Niet alleen je oren vind je minder mooi, nee, je vindt je hele lichaam meteen verschrikkelijk. Probeer daarmee te stoppen. Denk bijvoorbeeld: ik vind mijn oren nu niet zo mooi, maar ik heb wel een mooie buik in deze outfit.  

#7. Vraag anderen wat ze van jou vinden
Lukt het je niet om zelf iets moois aan je lichaam te vinden? Dan is het tijd voor hulptroepen! Vraag aan je vrienden of ouders iets te noemen wat ze écht mooi aan je vinden. Wedden dat ze verbazingwekkend veel dingen gaan noemen? Schrijf alle antwoorden op en hang ze op je spiegel, zodat je ze elke dag ziet.

En oh ja, dacht je nu: ik voer die tips even in een middagje uit? Helaas! Om te veranderen hoe je naar jezelf kijkt, heb je wat tijd nodig. Probeer de tips daarom een paar weken lang uit en kijk daarna of ze werken.

Lees ook: 10 tips om je zelfverzekerder te voelen