Je hebt weer eens een meningsverschil met je ouders. Zucht… Je moet opletten wat je tegen je ouders zegt, anders worden ze alleen maar bozer. Volg deze tips en sus de ruzie!

1.  Kies het juiste moment
Het klinkt misschien heel raar, op het juiste moment ruzie maken. Maar het is echt de key! Het is niet slim om elke keer dat je het met je ouders oneens bent een discussie te starten. Ga alleen in discussie als je het er écht niet mee eens bent en bijvoorbeeld niet als je moeder zegt dat je muziek te hard staat. Als je dan een beetje meewerkt, heb je kans dat zij jou de keer erna gelijk geeft.

2. Betrek anderen er niet bij
Het is niet slim om je vriendje, vriendinnen of broers en zussen bij je ruzie te betrekken. Zij voelen zich er alleen maar ongemakkelijk door en je ouders worden waarschijnlijk alleen maar bozer. Het is slimmer om één op één te praten.

3. Ruzie wanneer je ouders in een goede mood zijn
Wanneer je ouders al superchagrijnig zijn, is het natuurlijk niet heel verstandig om ruzie te gaan maken. Kies een moment uit dat ze vrolijk zijn en benader ze rustig in plaats van meteen aan te vallen.

Lees meer: Ik mag niet bij mijn vriend slapen

4. Verplaats je eens in je ouders’ schoenen
Soms kan het handig zijn om je eens in iemand anders schoenen te verplaatsen. Hoe zou jij reageren als je dochter zo tegen jou uit zou vallen? En wanneer zou je wel normaal reageren? Denk daar eens over na voordat je de discussie begint.

5. Denk van tevoren na over wat je wilt zeggen
Als je een discussie wilt winnen, moet je natuurlijk wel goede argumenten hebben en geen onzin uitkramen. Bedenk daarom van tevoren al wat je wilt zeggen.

6. Schrijf ze op
Zijn er meerdere dingen die je graag met je ouders wilt bespreken, maar ben je bang dat er ruzie van komt? Schrijf de dingen dan op. Zo kun jij je goed voorbereiden en weet je zeker dat je alles hebt besproken wat je dwarszit.

7. Blijf kalm
Dat is misschien wel het moeilijkste puntje, maar ook het belangrijkste. Als je al witheet binnenkomt, is de kans niet heel groot dat jullie gesprek ruzieloos gaat. Probeer te luisteren naar je ouders, ook al zeggen ze iets wat je niet bevalt.

Lees meer: Wanneer stopt de puberteit