Heb jij totaal geen gevoel voor ritme en dans en klap jij altijd uit de maat? Toch een beetje lastig op die awesome party met je crush in de buurt… Check daarom zeven tips om gevoel voor ritme te krijgen.

#1 Ga een instrument bespelen
Door een instrument te spelen, leer je omgaan met ritmes. Zo krijg je meer gevoel voor ritmesoorten. Neem les of zoek iemand die al langer het instrument bespeelt, zo voorkom je dat je foute ritmes aanleert.

#2 Leer bladmuziek lezen
Door bladmuziek te lezen, zie je hoe maten ingedeeld zijn. Doordat je ziet in hoeveel tellen de maat verdeeld is, het makkelijk om het ritme aan te voelen. Probeer het eens!

#3 Tik mee op de beat
Zet liedjes op je telefoon in verschillende genres. Probeer mee te tikken met de beat. Om te controleren of jij de goede beat hebt, kun je vragen of iemand die een goed gevoel voor ritme heeft ook meedoet.

Lees ook: concentratietips

#4 De metronoom
Een metronoom is een apparaatje dat door een tikkend geluid de beat aangeeft. Je kunt het gebruiken om zelf in de beat te zingen, maar je kunt ook met de metronoom de beat zoeken van een liedje. Zo leer je een beat te herkennen.

#5 Probeer een dansles
Ooit gedacht aan dansen? Of heb je dat nooit willen doen omdat je geen gevoel voor ritme hebt. Geen zorgen! Je bent vast niet de enige. Probeer bijvoorbeeld stijldansen, de leraar of lerares telt daar vaak met het ritme mee én je hebt iemand die jou kan ‘sturen’. Vind je het toch een beetje eng? Denk bijvoorbeeld eens aan Zumba, dansend sporten. Dan beweeg je ook op het ritme van de beat.

#6 Tuturials
Kijk vooral naar tutorials van dansjes van bekende liedjes. Bij danstutorials zeggen ze welke beweging je wanneer moet maken. Op een gegeven moment ga je merken dat je op het ritme danst. Let wel op dat je in het begin een beginnersversie pakt, anders leg je de lat wel erg hoog…

#7 Oefenen, oefenen en oefenen…
Houd er rekening mee dat je niet binnen één dag een koningin in het ritme aanvoelen bent geworden. Heb dus geduld en probeer continu waar muziek opstaat mee te klappenm met je voet te tikken of met je vingers te knippen. Zo ben je continu aan het oefenen.

Lees ook: What to do? Verliefd op muziekleraar