Stapels jaartallen en onbegrijpelijke wiskundeformules: voor veel meiden komt de toetsweek er weer aan. Kun jij wel wat hulp bij het leren gebruiken? Check deze tips!

1. Plan
Waarschijnlijk heb je deze tip al honderd keer gehoord, maar het is echt zo: met een goede planning kom je stressloos de toetsweek door. Schrijf daarom twee weken van tevoren op wat je elke dag gaat doen. In het begin heb je misschien nog geen zin om al te beginnen met leren, maar je zult zien dat het in de toetsweek superrelaxed is als je alles alleen nog maar hoeft te herhalen. Moeite om je aan je planning te houden? Hang hem op de koelkast en vraag je familie om je te helpen.

2. Zoek een goede studieplek
Even wat te drinken pakken, je was in de wasmand gooien of al je boeken op alfabetische volgorde zetten… Laat jij je tijdens het leren makkelijk afleiden? Ga dan eens naar de bieb. Daar is het vaak zo rustig dat je onmogelijk iets anders kunt doen dan studeren. Leer je toch het liefste thuis? Zorg dan voor een opgeruimd bureau en zet je telefoon op vliegtuigstand. Zo heb je zo min mogelijk afleiding en krijg je meer gedaan op een dag.

3. Mindmap
Vind je samenvatten saai? Probeer eens een mindmap. Met kleurtjes en tekeningetjes maak je een schema waarin je alle lesstof verwerkt. Als je daar niet vrolijk van wordt! Bovendien zie je in een mindmap alle verbanden supergoed. Handig, want die zijn nu net belangrijk bij vakken als geschiedenis en aardrijkskunde.

4. Pauze
Goed nieuws, een van de belangrijkste dingen tijdens het leren is vrije tijd. Het lijkt misschien alsof je heel hard werkt wanneer je uren achter elkaar studeert, maar volgens wetenschappers kunnen je Β hersens maar 25 minuten achter elkaar nieuwe informatie opnemen. Deel je stof daarom op in kleine blokjes en neem elk halfuur vijf minuten pauze.

Lees ook: 10 gedachten die je hebt tijdens het leren voor de toetsweek

5. Studeer samen met een vriendin
Β Dat je toetsweek hebt, betekent niet dat je in je eentje moet lijden. Het kan juist heel goed werken om samen met een vriendin te leren. Jullie kunnen elkaar vragen stellen en door dingen uit te leggen, begrijp je zelf de stof nog beter. Topmethode dus, als jullie er tenminste voor zorgen dat het niet te gezellig wordt…

6. Kleur
Moet je een berg Duitse woordjes leren en lukt het je maar niet om te onthouden waar der, die of das hoort? Geef je woordenlijst dan eens een kleurtje. Alle mannelijke woordjes markeer je met blauwe stift, alle vrouwelijke woordjes met roze en alle onzijdige woordjes worden groen. Zo heb je een geheugensteuntje op de toets.

7. Beloon jezelf
Een toetsweek is hard werken, daar mag best iets tegenover staan. Hele middagen gaan shoppen is misschien niet verstandig, maar een lekkere lunch of aflevering van je favoriete serie heb je zeker verdiend als je thuiskomt. Kun je daarna met frisse moed weer verder.