Zie jij ook altijd als een berg op tegen werkstukken en begin je daarom altijd veel te laat? Dan zijn deze tips echt iets voor jou! (En nee, je gaat niet knippen en plakken van Wikipedia).

#1. Begin met je inhoudsopgave
Niet met paginanummers en een precieze uitlijning, maar als opzetje voor jezelf. Door te beginnen met de inhoudsopgave heb je alvast een outline voor jezelf. Zo weet je precies wanneer je wat gaat vertellen en schrijf je straks veel gerichter.

#2. Laad alle pagina’s die je nodig hebt en zet dan het internet uit
Of course heb je het internet nodig om info te verzamelen, maar het is ook wel de perfecte manier om jezelf af te leiden… Sla daarom alle informatie op die je hebt gevonden en zet dan het internet uit. Zo kun jij je even volledig concentreren.
 
#3. Schrijf eerst alleen de eerste zin van je alinea’s op
Het lijkt misschien vreemd, maar door eerst alleen de vijf belangrijkste zinnen per pagina te noteren, heb je alvast een samenvatting van wat je wilt zeggen. Dat zorgt ervoor dat je alles ertussen veel sneller uitwerkt met uitleggende zinnen en voorbeelden.

#4. Stel jezelf doelen
Eis van jezelf dat je binnen een uur twee pagina’s hebt geschreven en beloon jezelf daarna met een pauze. En als dat lekker ging, kun je het volgende uur misschien wel vier pagina’s. Right?

Lees ook: 7 apps die je school life een stuk makkelijker maken

#5. Begin bij een stuk dat je goed ligt
De knipperende cursor staart je aan en je hebt geen idee waar je moet beginnen. Herkenbaar? Begin dan eens bij een stukje waarvan je wel al precies weet wat je wilt schrijven. Die leuke inleiding komt dan later wel.

#6. Laat een ander lezen wat je al hebt
Zo scoor je een gratis spellingcheck en je weet meteen waar je uitleg nog beter moet.

#7. Neem op tijd pauze
Nope, niet non-stop, maar als je vastloopt, helpt het vaak heel goed om tien minuten iets anders te doen. Na een rondje met de hond weet je precies hoe je verhaal verder moet.

Lees ook: 15 gedachtes die iedereen heeft tijdens de les