In je eentje naar een feestje waar je niemand kent, beginnen met een nieuwe klas… Zulk soort situaties zijn niemands favorite, maar als je verlegen bent, vind je het vaak nog net iets erger. Met deze tips sla jij je erdoorheen!

#1. Schrijf
Of course zul je soms naar een feestje moeten of iets moeten vragen aan iemand, maar waarom zou je het jezelf extra lastig maken? Veel shy girls vinden het fijner om te appen of te mailen. Op die manier kun je nadenken over je antwoord en hoef je anderen niet aan te kijken. Dat kan je net dat beetje helpen wat je nodig hebt!

#2. Stel vragen
Moet je toch ergens naartoe waar je niet zo veel mensen kent? Onthoud dan: mensen praten altijd graag over zichzelf. Het enige wat jij hoeft te doen is ze een aanzetje te geven. Vraag hoe ze de jarige kennen, waar ze hun prachtige schoenen vandaan hebben of waar ze op school zitten en je bent wel weer vijf minuten verder.

#3. Ratel niet te veel
Soms ben je zo gefocust op ‘gezellig’ overkomen, dat je bang bent voor stiltes en als een malle gaat ratelen. Doe maar niet. Stiltes horen ook bij een gesprek. Je hoeft echt geen halfuur zwijgend naast elkaar te staan, maar een minuutje stilte is echt helemaal niet erg. Waarschijnlijk praten jullie daarna vanzelf weer verder en anders stel je gewoon een nieuwe vraag.

#4. Kijk mensen aan
Als shy girl is het superaantrekkelijk om in je telefoon te duiken wanneer je even niemand hebt om mee te praten. Dat is best logisch, maar tegelijkertijd niet zo handig als je eigenlijk wel contact wil maken. Hoe eng ook, dan werkt het echt beter om je phone even weg te doen en oogcontact te zoeken met mensen.

Lees ook: 7 redenen waarom daten best awkward is

#5. Lach
En met oogcontact bedoelen we niet dat je vanuit een hoekje duister naar iemand gaat staan staren. Kijk vooral naar meerdere mensen en, nog belangrijker, lach! Als jij er vriendelijk uitziet, komen mensen vanzelf op je af.

#6. Ga iets doen
Ben je bang dat je een beetje awkward in een hoekje blijft staan, terwijl iedereen gezellig met elkaar aan het socializen is? Zoek dan iets om te doen! Help met het maken van hapjes als je op een feestje bent, schrijf je rooster in je agenda tijdens die eerste awkward les of vlecht een ingewikkeld kapsel in je haar. Zo ben je bezig, maar heb je toch tijd voor een praatje.

#7. Accepteer dat je het lastig vindt
Ben je altijd een beetje jaloers op girls die wel heel makkelijk contact leggen? Dat mag best, maar bedenk je dat zij er dan misschien weer jaloers op zijn dat jij supergoed kunt tekenen of juist een paar heel lange vriendschappen hebt. Je bent wie je bent en een beetje verlegen zijn is helemaal niet erg!

Lees ook: 7 dingen die je kinderachtiger laten lijken