Heb jij ook een vriendin die je de hele tijd achterna loopt, ‘toevallig’ overal hetzelfde over denkt als jij en vind je dit een beetje vervelend worden? Lees dan nu onze tips!

1. Durf nee te zeggen
Je moet je niet verplicht voelen om met haar af te spreken, ook al heb je op dat moment nog niks in je agenda staan. Ook hoef je je niet verplicht te voelen om haar overal mee naartoe te vragen. Als je een keer geen zin hebt om met haar af te spreken, is het prima om te zeggen dat je niet kunt omdat je het druk hebt. Als ze het soort vriendin is dat net zo lang blijft vragen tot je ja zegt, lieg dan niet tegen haar. Dat maakt het alleen maar ingewikkeld. Wees eerlijk en zeg haar dat je vandaag gewoon even geen zin hebt om af te spreken. Als ze hierdoor beledigd is, is dat jammer, maar het is iets waar ze mee om moet leren gaan.

2. Doe je eigen dingen
Voel je niet schuldig als je met andere vriendinnen afspreekt in plaats van met haar. Je hoeft haar niet buiten te sluiten, maar haar overal bij betrekken hoeft natuurlijk ook niet. Probeer vooral niet voor haar te verbergen dat je je eigen ding doet. Dan zou ze wel eens achterdochtig kunnen gaan doen en laat je haar bovendien ook niet zien dat jullie allebei je eigen leven hebben.

3. Moedig haar aan om haar eigen dingen te doen
Je vriendin aanmoedigen om haar eigen dingen te doen zonder haar te beledigen, is natuurlijk lastig. Bijvoorbeeld: ze vraagt of je volgend weekend met haar naar een feestje wilt, maar jij hebt daar niet zo'n zin in. Je zou kunnen zeggen dat dat feestje niks voor jou is, maar dat zij vooral moet gaan als ze daar zin in heeft. Ook kun je haar voorstellen aan nieuwe mensen, zodat ze wat meer vriendschappen kan opbouwen.

4. Wacht even met het beantwoorden van haar berichtjes
Als je vriendin je de hele dag door overlaadt met apps en telefoontjes, kun je beter eventjes wachten met antwoorden. Als je meteen reageert, denkt ze dat je het leuk vindt om de hele dag met haar te appen. Haar negeren is niet de bedoeling, maar af en toe een uurtje wachten met antwoorden omdat je met andere dingen bezig bent, kan geen kwaad.

5. Maak haar duidelijk dat ze een eigen mening mag hebben
Bijna niets is vervelender dan iemand die o-ve-ral hetzelfde over denkt als jij. Bijvoorbeeld: jij zegt dat je het nieuwe album van Beyoncé niet bepaald geweldig vindt. Je vriendin is het meteen met je eens, ook al heeft ze het album nog niet eens geluisterd. Probeer tijdens een gesprek eerst achter haar mening te komen, voordat je de jouwe zegt. Als ze toch ineens van mening verandert, kun je een grapje maken als 'Je mag wel iets anders denken dan ik hoor!' Of je zegt dat je weet dat je vriendin er eigenlijk anders over denkt door te zeggen: 'Ik wéét gewoon dat je een diehard fan ben van Beyoncé. Dat is heus niet erg hoor.'

6. Praat met haar
Als niks van het bovenstaande werkt en je je nog steeds regelmatig aan haar ergert, is het belangrijk om al je moed bij elkaar te rapen en er met haar over te praten. Zeg haar dat je graag vriendinnnen met haar bent en het leuk vindt om met haar af te spreken, maar ook wat meer ruimte nodig hebt. Ze kan hierdoor beledigd of boos worden, maar eerlijk zijn en erover praten is beter dan er met anderen achter haar rug om over te praten. Zo zou je jullie vriendschap kunnen verpesten, erover praten met haar kan jullie vriendschap juist redden.

7. Denk goed na over of het je jullie vriendschap allemaal waard is
Wat nu als zelfs met haar praten niet werkt? Misschien wordt het dan tijd om eens goed na te denken of je nog wel vriendinnen met haar wilt blijven of niet. Als een vriendin je vaker irriteert dan niet irriteert, is dat niet echt een goed teken. Een goede vriendin begrijpt dat je soms wat ruimte nodig hebt en respecteert dat ook.