7 tips voor het houden van een presentatie

Misschien denk je wel ach… dat doe ik wel eventjes! Maar als je eenmaal in je eentje voor de hele klas staat is het vaak toch véél moeilijker dan gedacht: het houden van een presentatie. Hier vind je tips, zodat jij een tien scoort voor je presentatie!

Misschien denk je wel ach… dat doe ik wel eventjes! Maar als je eenmaal in je eentje voor de hele klas staat is het vaak toch véél moeilijker dan gedacht: het houden van een presentatie. Hier vind je tips, zodat jij een tien scoort voor je presentatie!

1. Maak een plan
Het is slim om van tevoren een schets te maken met wat je allemaal wilt zeggen tijdens je presentatie. Ook kun je een aantal sleutelwoorden op papier zetten. Neem deze mee tijdens je presentatie, zodat je hier altijd even op kunt kijken als je de draad kwijtraakt. Handig!

2. PowerPoint
Wat je ook kunt doen, is een PowerPoint maken voor bij je presentatie. Maak het zo leuk mogelijk en zet er een aantal sleutelwoorden op. Dit is handig voor jou, omdat je het als sneaky spiekbriefje kunt gebruiken. Maar het is ook handig voor je klasgenoten, die beter de draad van je verhaal kunnen volgen. Win-win dus!

3. Start met iets origineels
Waarschijnlijk is het vaak zo dat de hele klas in slaap valt wanneer iemand een presentatie houdt… Maar niet bij jou! Begin je spreekbeurt bijvoorbeeld met een leuke grap of opvallend feitje. Zo heb je meteen de aandacht van iedereen en ze zeggen niet voor niets: een goed begin is het halve werk 😉

4. Betrek het publiek erbij
Natuurlijk ben jij degene die in de spotlights staat, maar waarom zou je anderen er niet bij mogen betrekken? Stel vragen aan het publiek over wat zij van het onderwerp vinden of bespreek stellingen met ze. Dit maakt je presentatie minder saai plus je bent niet de enige die continu aan het woord is!

5. Praat rustig
Het is misschien lastig door de zenuwen, maar probeer toch rustig te praten. Als je te snel praat heb je namelijk kans dat niemand kan bijhouden wat je precies vertelt en dat zou zonde zijn!

6. Draag iets waar je je goed in voelt
Draag iets wat je mooi vindt, maar ook iets wat je fijn vindt zitten. Zo straal je zelfvertrouwen uit en zit je lekkerder in je vel.

7. Er zijn ergere dingen
Je hoeft niet naar de dokter voor een prik. Of naar het ziekenhuis voor een operatie. Jep, de boodschap is duidelijk: er zijn nog veel engere dingen dan een presentatie! En ach, het duurt hoogstens maar vijftien minuutjes… Voor je het weet ben je er van af!

Lees ook: 9 tips voor betere cijfers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen