Te klein, te groot, ongelijk of ineens vol rode strepen: je hebt behoorlijk wat dingen waarover je je druk kunt maken als het om je borsten gaat. We zetten de meest gestelde vragen voor je op een rijtje.

#1. Waarom groeien ze nog niet?
Wanneer je precies borsten krijgt, verschilt per girl. Sommige zijn er heel vroeg bij en krijgen al op hun achtste boobies, andere moeten wachten tot ze vijftien of zestien zijn tot er iets verschijnt. Dat jij nog plat bent, terwijl je klasgenoten al een behoorlijke beha vol hebben, wil dus niet zeggen dat er iets mis is. Het enige wat je kunt doen, is rustig afwachten tot jouw borsten ook beginnen te groeien.

#2. Ik heb allemaal rode of witte strepen op mijn borsten, wat is dat?
Als je borsten gaan groeien, doen ze dat soms zo snel dat je huid het niet kan bijhouden. Er ontstaan dan kleine scheurtjes in het bindweefsel. Die zijn niet pijnlijk, maar wel paarsrood. En dat zie je. Gelukkig worden ze na een tijdje vaak witter en vallen ze dan een stuk minder op.

Lees ook: Fabels over borsten

#3. Help! Mijn linkerborst is veel groter dan mijn rechterborst. Is dat normaal?
Yep, dat is normaal. Bij sommige girls groeit de ene borst een tijdje sneller dan de andere. Meestal trekt dat na een paar jaar weer bij en eindigen je boobs binnen dezelfde cupmaat. Tot die tijd kun je het beste een beha kopen die goed past om je grootste borst. Als het verschil erg groot is, kun je de andere cup dan opvullen met een losse vulling.

#4. Als ik een knobbeltje in mijn borst voel, heb ik dan borstkanker?
Knobbeltje in je borst = borstkanker. Tenminste, zo hoor je het vaak. Dat klopt niet helemaal. Als je in de puberteit bent, ontwikkelen de melkklieren in je borsten zich nog. Die kun je ook voelen als ‘knobbeltjes’. Dikke kans dus dat er bij jou helemaal niets aan de hand is. Denk je toch dat er iets niet oké is? Dan kun je natuurlijk altijd even naar de huisarts.

#5. Wanneer stoppen mijn borsten met groeien?
Eigenlijk stoppen je borsten nooit helemaal met groeien: als je aankomt of zwanger wordt, zul je dat ook merken bij je boobs. Toch kun je er wel iets over zeggen. Bij de meeste meiden is de grootste groeispurt voorbij als ze 18-21 jaar oud zijn.

Lees ook: 16 weetjes over borsten

#6. Kan ik ze groter of kleiner maken?
Nope, je borsten groter of kleiner trainen gaat je niet lukken, net zomin als je iets kunt doen aan je lengte. Je kunt je borsten wel groter laten lijken door een beha met vullingen te dragen. Ze kleiner laten ogen is iets lastiger, maar je hebt ‘minimizer’-beha’s die daarvoor zorgen. Heb je echt last van je grote borsten? Dan kun je als je bent uitgegroeid een borstverkleining overwegen. Die wordt vaak gewoon vergoed door de zorgverzekeraar.

#7. Hoe weet ik of ik de juiste maat beha draag?
Een goede beha uitzoeken is nog niet zo makkelijk. 80% van de vrouwen schijnt de verkeerde maat te dragen en dan moet jij waarschijnlijk ook nog eens rekening houden met groeiende borsten. Op internet zijn heel vaal tabellen te vinden waarmee je kunt berekenen wat voor jou de juiste maat is, maar het handigst is om je maat de eerste paar keer op te laten meten in een lingeriezaak. Dat voelt misschien een beetje gek, maar no worries: echt iedereen doet het.

Lees ook: 7 gekke dingen die eigenlijk heel normaal zijn (aan je borsten)