Deze week is het Week tegen het Pesten. Nog steeds worden duizenden jongeren elke dag getreiterd of vernederd. Is dat jou wel eens overkomen? Dan herken je deze acht dingen vast (helaas).

#1. De lelijke opmerkingen maken je onzeker
Heb je echt een grote neus? Of ben je echt zo lelijk? Pesten maakt je superonzeker. Misschien zien de pesters het als een lolletje of willen ze niet buiten de groep vallen, maar bij jou komt het hard binnen en het levert je slapeloze nachten op.

#2. Je durft op dat moment nauwelijks wat terug te zeggen
Ze zijn zo gemeen… dat je niks uit je mond krijgt. Het vervelendste is als ze je met een heel groepje pesten. Je voelt je in de minderheid, waardoor je bang wordt. Het beste is om weg te lopen en niet teveel na te denken over die lelijke woorden.

#3. Je bent bang
Zou diegene je morgen weer pesten…? Pff… je doet maar net alsof je ziek bent vandaag… Als je bang bent weet je vaak niet zo goed wat je moet doen. Daarom is het belangrijk dat je met een goede vriendin of je ouders praat over het pesten. Zij kunnen jou helpen en beschermen. Durf je er niet over te praten met bekenden? Dan kun je ook altijd bellen of chatten met De Kindertelefoon.

Lees ook: Pesten is geen spelletje 

#4. Je gaat met tegenzin naar plaats waar die pestkop rondloopt
Pff… je wilt echt niet meer naar school! Straks verpesten ze weer je hele dag. Vaak is de eerste gedachte dat je nooit meer naar teruggaat naar de plek waar je wordt gepest. Helaas is dat niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat dit de enige school in de omgeving is. Probeer in die gevallen hulp in te schakelen. Ga met je mentor of een andere docent die je vertrouwt praten. Zij kunnen met je meedenken over oplossingen.

#5. Het lijkt elke dag erger te worden
Als je dag in dag uit gepest wordt, ga je er misschien zelfs in geloven. Superzonde, want jij bent ook de moeite waard. Vertel jezelf daarom zo vaak mogelijk waarom jij wél een supertof mens bent en wees niet bang om hulp in te schakelen. Het is nooit jouw schuld dat je wordt gepest.

#6. Je durft het niet te vertellen
Vaak dreigen pesters, maar daar moet jij je niks van aantrekken! Probeer je angst te overwinnen en toch over het getreiter te praten. Volwassenen kunnen je echt helpen en ervoor zorgen dat pesters hard worden aangepakt.

#7. Je voelt je enorm eenzaam en kapotgemaakt
Als je met meer bent, kunnen mensen voor je opkomen. Bij pesten sta je er meestal helemaal alleen voor. Daarom is het belangrijk als je mensen kent die hetzelfde meegemaakt hebben als jij. Online of in het echt: zij kunnen je steunen.

#8. Je kunt de pester nooit volledig vergeven
Door die lelijke dingen heeft de pester veel bij je achtergelaten. Zelfs jaren later kun je nog last hebben van alles wat jou is aangedaan. Zo oneerlijk… 

Lees ook: Jij zou nooit pesten… Of toch?