Dikke kans dat het ook voor jou binnenkort weer zo ver is: de toetsweek. Voor de meeste girls niet echt hun favo periode van het schooljaar, maar met deze tips wordt die week een eitje!

#1. Be prepared

Duurt het nog even voor jij toetsweek hebt? Dan is dit het moment om in actie te komen! Zoek al je aantekeningen bij elkaar, check of ze volledig én duidelijk zijn en vraag je friends of docent de dingen die je niet snapt. Of course is dit ook het moment om je verloren wiskundeschrift terug te gaan zoeken in de chaos onder je bed. Op die manier heb je alles al bij elkaar en kun je straks meteen beginnen met leren. Bonus: doordat je hebt gecheckt of je alle aantekeningen hebt en begrijpt, heb je ze stiekem al een klein beetje geleerd.

#2. Klaag en zeur

Proefwerkweken zijn niemands hobby, dus daar mag je best een beetje over klagen. Blaas een kwartiertje per dag stoom af over dat proefwerk dat écht, écht, écht niet te doen was of over die waardeloze docent die weer veel te veel stof heeft opgegeven. De rest van de tijd kun je dan met een fris hoofd aan de slag.

Lees ook: 13 dingen die iedereen doet tijdens een toets

#3. Plan strategisch

Sta je een acht voor scheikunde en een vijf voor Engels? Dan is het verleidelijk om met scheikunde te beginnen. Je doet iets nuttigs én iets waar je goed in bent. Veel leuker dan dat suffe Engels, waarvan je misschien toch al het idee hebt dat het niets meer gaat worden. Maar ja, op die vijf kun je wel blijven zitten, voor scheikunde kun je best een onvoldoende hebben. Plan daarom eerst de vakken in die je moeilijk vindt. Na elk succes (drie rijtjes woordjes zonder fouten, hiep hoi!), wissel je het af met een vak dat je wel leuk vindt.

#4. Neem pauze

Urenlang leren lijkt misschien supergemotiveerd, maar is helemaal niet handig. Na drie kwartier onthoud je de stof namelijk veel minder goed. Neem daarom elk uur tien minuten pauze, zodat alles goed binnenkomt.

#5. Leer je woordjes op woordsoort

Haal jij altijd alle woordjes door elkaar? Sorteer ze dan eens per woordsoort. Zet alle zelfstandig naamwoorden bij elkaar, alle werkwoorden, alle voorzetsels enzovoorts. Daardoor wordt het soms net iets duidelijker.

Lees ook: 8 dingen om te doen voor het einde van het schooljaar

#6. Mindmap

Wil je weten of je alle stof goed kent? Maak dan eens uit je hoofd een schema van alles wat je zou moeten weten. Daarna check je met het boek erbij of je écht alles weet. Oh, enne… vrolijke kleurtjes zijn toegestaan.

#7. Beloon jezelf 

Na al dat harde werk heb jij wel iets leuks verdiend. Een aflevering van je lievelingsserie, je favo eten… Bedenk een beloning waar jij blij van wordt én spreek af wanneer je die krijgt. Het is het handigst als je daarbij een resultaat in gedachten neemt, niet een tijdsduur. Dus niet: ik ga Riverdale kijken als ik drie uur heb geleerd, maar: als ik alle woordjes op deze pagina ken, mag ik drie kwartier een serie kijken.

#8. Gebruik de wc

En dan niet alleen om te plassen. Zijn er een paar begrippen van aardrijkskunde die je écht niet in je hoofd krijgt? Of lukken die laatste woordjes Duits maar niet? Claim de wc-deur en hang daar post-its met alles wat echt nog even in je hoofd moet. Wedden dat je het nooit meer vergeet?

Lees ook: 10 dingen die iedereen doet in de toetsweek

Beeld: 123RF