Misschien heb je er op het nieuws al iets over voorbij zien komen: het dertienjarige meisje uit Spijkenisse dat tijdens haar vakantie in Nederland plotseling vermist was.Na een dagenlange zoektocht werd ze gistermiddag gelukkig gezond terug gevonden. Hoewel de politie nog druk bezig is met het onderzoek, gaan er op social media verhalen rond dat het meisje slachtoffer is geworden van een catfish…

Hoe het precies zit, is nog niet bekend, maar het is in ieder geval zeker dat een jongen die in haar vriendenlijst op Facebook stond, niet dezelfde persoon was als de jongen op zijn profielfoto. Sterker nog: de jongen op de foto woonde helemaal niet in Nederland zoals dat op zijn profiel te lezen was, maar in Amerika. Lees hier nog een keer alles over een catfish en hoe je hem of haar kunt herkennen…

Wat is een catfish?

Een catfish is iemand die zich online voordoet als iemand anders. Vaak heeft deze persoon een vals profiel op Facebook of op andere social media. Als je te maken hebt met een catfish, kan dat best gevaarlijk zijn. Je weet eigenlijk niet precies wie die persoon is en dan stuurt ‘hij’ ook nog eens foto’s waar je het direct warmer van krijgt. Logisch dat je dan helemaal verliefd wordt.

Hoe herken je een catfish?

#1. Veel te snel serieus
Gaan jullie gesprekken al bijna meteen over relaties en liefde voor altijd? Be warned! Een catfish loopt vaak hard van stapel.

#2. Real life contact is niet mogelijk
Na een paar maanden wil jij misschien wel eens een keertje contact in real life, maar bij een catfisch lukt dat nooit. Van een kapotte webcam tot een plotseling griepje: de catfish heeft altijd een smoesje paraat.

#3. Eeuwige reiziger
Vandaag is hij in Groningen, morgen in Limburg, maar op de een of de andere manier is hij nooit bij jou in de buurt.

#4. Vaag profiel
Van de meeste mensen weet je alles als je een kijkje hebt genomen op hun profiel, maar een catfish blijft een mysterie. Zijn achternaam, geboorteplaats of links naar familieleden zijn nergens te vinden.

Lees ook: Help! Mijn naaktselfies zijn verspreid

#5. Opvallende foto’s
Catfishes hebben vaak een beetje blurry foto’s op hun profiel. Het tegenovergestelde kan ook: ze shinen je toe op superprofessionele pics die ze van internet hebben gehaald.

#6. Doe een image search
Heb je foto’s gekregen van je crush? Gebruik dan eens Google imagesearch. Als de foto’s gestolen zijn van een model of een ander profiel, ontdek je dat meteen.

#7. Google zijn profiel
Kopieer en plak de tekst van zijn profiel in Google. Krijg je resultaten met een andere naam erbij? Bingo! Dikke kans dat jij te maken hebt met een catfish.

#8. Check wanneer het Facebook-account aangemaakt is
Pas aangemaakte, bijna lege Facebookprofielen zijn altijd verdacht.

Gecatfisht? Neem afstand!

Als je verliefd bent geworden op een catfish, is dat natuurlijk een grote schok. Misschien schaam je jezelf en ben je boos op je crush of jezelf. Hoe kon je nou zo dom zijn om erin te trappen? Het is logisch dat je deze gevoelens hebt, maar dit is niet jouw schuld. Iemand anders heeft jou in de maling genomen. Misschien was het niet de bedoeling om je te kwetsen, maar dat is nooit een excuus. Zeg daarom alles wat je te zeggen hebt tegen je catfish en neem daarna (voorlopig) afstand.

Lees ook: What to do – Afspreken met jongen van internet