Ben je vergeten hoe de normale stem van je moeder klinkt, omdat jullie alleen nog maar tegen elkaar lijken te schreeuwen? Dan is het tijd om je gedrag een beetje te veranderen. πŸ˜‰ Met deze tips voorkom jij voortaan superveel ruzie met je ouders.

#1. Luister

Je kunt meteen ontploffen bij alles wat je ouders zeggen en beginnen te schreeuwen DAT DIT DUS ECHT ONZIN IS EN DAT JE OOK NOOIT IETS MAG. Of je luistert gewoon even wat ze te zeggen hebben en legt dan rustig uit waarom dat volgens jou niet klopt. Drie keer raden welke van de twee het effectiefst is.

#2. Doe wat je belooft

Heb je gezegd dat je om elf uur thuis bent? Zorg dan ook dat je er dan bent en niet om kwart over elf, ook al mogen al je vrienden tot vier uur ’s nachts wegblijven. Op die manier krijgen je ouders vertrouwen in je en mag je de volgende keer misschien langer weg. Gaat gegarandeerd niet gebeuren als je te laat bent.

#3. Maak een grapje

Voor je de volgende keer helemaal uit je panty gaat: probeer eens een grapje. En dan niet zo een waarvan je weet dat je moeder er nog kwader van wordt, maar een echt leuke. Kunnen jullie samen lachen. Stuk chiller dan ruzie maken.

#4. Cool down

Toch aan het schreeuwen geslagen? Ga dan even naar je kamer en zeg dat je later verder praat. Als je weer rustig bent, kun je beter uitleggen wat je probleem is en hoe je het opgelost zou willen hebben.

Lees ook: Dingen die je kunt zeggen om je pesters te dissen

#5. Bedenk een middenweg

Sowieso is het slim om van tevoren te bedenkenΒ  waar je ouders wΓ©l mee akkoord gaan. Mag je niet alleen naar huis fietsen ’s nachts? Stel dan voor om bij een vriendin te blijven slapen of om opgehaald te worden, ook al vind je dat zelf minder leuk.

Β #6. Doe leuke dingen

Hebben jullie de ene fittie na de andere en lijkt het alsof het nooit meer gezellig wordt tussen jullie? Ga dan eens iets chills doen, het liefst apart met je moeder of je vader. Na een dagje gezellig shoppen kunnen jullie er weer even tegen.

#7. Zeg geen sorry als het niet echt jouw schuld was

Voor sommige ouders is ruziemaken een middel om te laten zien wie de baas is: uiteindelijk zeg jij toch wel sorry en hebben zij hun zin. Niet echt eerlijk. Ben je het dus echt, echt, echt oneens met wat ze zeggen? Blijf dan zo rustig mogelijk en zeg dat je het vervelend vindt dat ze zo boos zijn, maar dat je echt niet ziet wat je verkeerd doet. Essentieel onderdeel: ga niet zelf terugschreeuwen, dan win je de ruzie nooit meer.

#8. Maar geef fouten wel toe

Of course zeg je dan wel weer sorry als je zelf iets verkeerd hebt gedaan. Dat voorkomt een hoop ellende en ruzie met je ouders en zorgt ervoor dat je ouders je zien als iemand met wie te praten valt. Altijd handig. πŸ˜‰

Lees ook: 6 tips om happy te zijn met je body