Je geschiedenisdocent houdt een superlang verhaal en al na twee minuten ben jij de draad kwijt. VOC, WIC, waar gaat dit over?! En dan moet je er ook nog eens aantekeningen van maken. Hellup! Met deze tips komt alle stof in elk geval duidelijk in je schrift terecht. Hoef je het daarna alleen nog te snappen.

#1. Schrijf!
Het lijkt misschien een supergoed idee om mee te typen op je laptop, zodat je álles wat de docent vertelt kan opschrijven, maar wetenschappers hebben ontdekt dat dit juist helemaal niet zo goed werkt. Als je schrijft, moet je meteen kiezen wat je wel en niet opschrijft. Je gaat daarom meteen verbanden leggen en dat zorgt ervoor dat je de stof veel beter begrijpt. Laat die pennen maar komen, dus!

#2. Gebruik steekwoorden
Als je niet alles op kunt schrijven (en je ging schrijven, zodat je niet alles op kon schrijven, remember) is het handig om te werken met steekwoorden. Schrijf geen hele zinnen op, maar houd het zo kort mogelijk.

#3. Gebruik een schrift
Aaaargh! Heb je supergoede aantekeningen gemaakt, raak je het losse blaadje kwijt. #niethandig Zorg er daarom voor dat je al je aantekeningen per vak bij elkaar houdt. Dat kan in een schrift, maar een multomap werkt ook prima.

#4. Kies een handig formaat
Een klein schrift sjouwt makkelijker mee, maar een schrift op A4-formaat is wel makkelijker om aantekeningen te maken. Je hebt dan zeker genoeg ruimte om schema’s te tekenen en in de kantlijn nog wat extra’s te krabbelen, als je dat even vergeten was mee te nemen.

Lees ook: 5 tips om stress te handelen

#5. Teken
Sommige dingen worden gewoon helderder als je er een tekeningetje bij maakt. Laat die cartoon van de docent dus even zitten en maak plaatjes van je lesstof.

#6. Gebruik kleurtjes
Met de ene kleur schrijf je de titel, de tweede gebruik je voor tussenkopjes en de derde is voor alle ‘normale’ tekst. Zo verdeel je de stof meteen in stukjes en dat is straks bij het leren superhandig.

#7. Houd het lekker ruim
Een heel blad vol met kleine kriebelige lettertjes. Die jij dan de avond voor de toets nog moet gaan zitten ontcijferen. #notsonice Maak je aantekeningen daarom lekker ruim. Dat leert makkelijker én je kunt er altijd nog wat dingen bij schrijven die je vergeten was.

#8. Wissel uit
Gaat die docent als een malle en heb je het idee dat je de helft van wat hij zei niet hebt opgeschreven? Wissel dan je aantekeningen uit met een klasgenoot. Kunnen jullie elkaar mooi aanvullen.

Lees ook: 10 crazy moments die iedereen wel eens heeft op school